Naised avaldavad arvamust: moodne isa võiks töötamise asemel lastega mängida ja pesu pesta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvi on käes!
Suvi on käes! Foto: SCANPIX

Kui nüüdisaegsed emad saaksid sõna sekka öelda, siis poleks mehed enam need, kes teenivad perele elatist. Suurbritannias viidi 1075 lapsevanema seas läbi küsitlus, millest selgus, et naised eelistavad mehi, kes töötamise asemel pühenduvad lastele.

Veebileht Netmums viis läbi küsitluse, mille tulemused tõestasid, et moodsas perekonnas on rollid vahetunud ja suur hulk naisi ei pea enam meeste peamiseks ülesandeks perele raha teenimist, kirjutab Daily Mail.

Kuigi üheksa meest kümnest tunneb survet pere ja kodu jaoks raha teenida, ütles vaid 1,5 protsenti küsitluses osalenud naistest, et mehe sissetulek on nende jaoks väga oluline. Töötamise asemel tahaksid naised näha pigem seda, et mehed tegelevad rohkem lastega. 83 protsenti naistest sõnas, et mehe kõige tähtsam ülesanne on lastele heaks eeskujuks olemine.

Küsitluses uuriti ka seda, kuidas suhtuvad emad-isad iseenda ja partneri välimusse. Enam kui veerand meestest sõnas, et nad tahaksid olla heas vormis ja seksikad ning ei soovi, et neil oleks «isakeha». Aga vaid 13 protsenti naistest pidas mehe välimust oluliseks.

Kolmandik meestest arvas, et nad peaksid olema tundlikumad, samas kui veerand meestest arvas, et mees peaks olema rohkem macho. Naised vastasid, et macho-mees ei ole erutav (vaid 13 protsenti naistest peab n-ö mehist meest ihaldusväärseks).

Üks teema, mille osas langesid meeste ja naiste arvamused kokku, oli majapidamistööde jagamine: 47 protsenti meestest tunnistas, et nad peaksid rohkem kodutöid tegema ja 51 protsenti naistest sõnas, et mehed võiksid kodus rohkem abiks olla.

Küsitlusest selgus, et mees pühendab lastele nädalas keskmiselt kümme tundi, söögitegemisele ja koristamisele neli tundi, laste sõidutamisele kolm tundi ja toidupoes käimisele ning remonditöödele kaks tundi. Pesupesemisele ja laste koolitööde aitamisele jätkus meestel vaid üks tund nädalas.

Kui lapsevanematelt uuriti, kes on nende kodus n-ö ülemus, selgus, et 43 protsenti kodudest on «juhitud» emade poolt. 

Emade suurimaks sooviks oli see, et isad veedaksid lastega rohkem aega. Veerand naistest sõnas, et nende arvates võiksid mehed mõista, et nad saavad laste kasvatamisega tegelikult väga hästi hakkama. 

Naiste arvates on moodsa isa 15 kõige tähtsamat ülesannet:

  1. Olla eeskujuks ja näidata, kuidas käitub hea mees teiste inimestega;
  2. lapsi moraalselt juhendada ja aidata neil kasvada headeks inimesteks;
  3. lastega mängimine;
  4. kindlustada, et perel oleks turvaline ja ohutu olla;
  5. näidata lastele raske töö väärtust;
  6. aidata lapsi erinevate hobidega;
  7. õpetada lastele häid kombeid;
  8. olla pere peamine rahateenija;
  9. aidata lapsi koolitöödega;
  10. pesu pesta ja koristada;
  11. süüa teha;
  12. sõidutada lapsi huviringidesse;
  13. leida perele häid puhkusereise ja muud vajalikku;
  14. käia toidupoes;
  15. teha kodus ja aias remonditöid.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles