Levinud vead, mida kolmekümnendates oma rahaga tehakse

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kui inimene on juba üle kolmekümne aasta vana, siis ta usub, et on õppinud rahaasjadega õigesti ümber käima. Kuid tihti tehakse eelarve planeerimises ja kulutamises minevikuharjumuste tõttu mitmeid vigu.

Enamikel kolmekümneaastastel on välja kujunenud stabiilne töökoht, paljud on abielus või plaanivad seda teha lähitulevikus. Kuid see ei tähenda, et inimene oskab rahaga õigesti ümber käia. Genius Beauty toob välja üheksa levinud viga, mida kolmekümnendates oma rahaga tehakse:

1) Oma lastele liiga palju riiete ostmine − Kui oled värske lapsevanem, siis võid kulutada liialt palju raha oma laste riiete peale, sest tahad, et nad näeksid head välja. See on viga, mida võivad teha enamus lapsevanemaid. Pigem tasub raha säästa nende tulevikuks, mitte raisata seda nipsasjakeste peale.

2) Abiellumine ilma ühise eelarve planeerimiseta − Rahaasjad võivad suhetesse tekitada pingeid, kuid kolmekümnendates eluaastates peaks juba oskama nendest mõistlikult oma kaaslasega rääkida. Enne abiellumist tuleb kindlasti arutada ühise eelarve üle, sest muidu võib see tekitada teie suhtes edaspidi suuri pingeid ja viia lausa lahutuseni. Seega tasub oma ühist tulevikku planeerides rääkida ka rahaasjadest ning panna paika teatud eesmärgid, kuhu oma raha suunata.

3) Võlad ja laenud − Kunagi ei tasu mõtlemata kellelegi suurt summat raha laenata või ise laenu võtta. Kui oled siiski sunnitud laenu võtma, siis peab kindlasti kinni pidama selle tagasimaksmise graafikust ja võimalikult kiiresti võlgadest vabaneda.

4) Teiste eeskujul elamine − Sinu naabritel võib olla suurem telekas või auto kui sinul ning selle pärast ihaldad ka sina uusi asju. Tegelikkuses on see omane igas vanuses inimestele, et tahetakse olla teiste inimestega sarnane või nendest parem. Kuid siiski tuleb rahaasjadega tegeleda ratsionaalselt ning mitte teha impulsiivsusest läbimõtlemata kulutusi.

5) Pärandile mittemõtlemine − Kui oled vabaabielus ja sul on lapsed, siis on oluline mõelda ka oma pärandi peale. Kuigi kolmekümnendates on ebameeldiv mõelda surma peale, siis kõikide ootamatustega tuleb arvestada. Muidu võivad sinu armastatud jääda ilma pärandist, mida tahaksid neile jätta.

6) Oma elu mittekindlustamine − Kellelegi ei meeldi mõelda oma surma üle, kuid kui sinu elus on keegi, kes on sinust majanduslikult sõltuv, siis tasub mõelda oma elu kindlustamise peale.

7) Pensioni peale mittemõtlemine − Pensionile jäämine tundub kolmekümnendates eluaastates olevat veel väga kaugel, kuid siiski on oluline selle peale mõelda ja teha omale parim pensionikindlustus.

8) Töökaotusega mittearvestamine − Kuigi sul võib olla hetkel stabiilne töökoht, siis elu on täis ootamatusi ja nendega tuleb arvestada. Alati peab olema varuplaan selleks, kui peaksid juhuslikult oma tööst ilma jääma.

9) Tervise unarusse jätmine − Sinu keha ja tervis ei muutu aastatega paremaks, vaid pigem halvemaks. Tervise edendamiseks on vajalik regulaarne trenn, hea füüsiline vorm, korralik toitumine ja vahel ka ravimid − kõik see võtab oma osa eelarvest ning sellega tuleb arvestada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles