Psühholoogid tuvastasid kaks käitumismustrit, mis ennustavad suhte kestvust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled kallimaga kunagi tülitsedes mõelnud, et huvitav, kas see tüli jääb teie viimaseks? Kui olete stabiilses suhtes, siis ilmselt on vastus eitav. Aga kui asjad on juba mõnda aega allamäge veerenud ja sa kardad, et teie suhe võib otsa saada, siis ilmselt oled suhtes märganud vähemalt ühte hoiatavat märki.

Washingtoni ülikooli psühholoog ja Gottmani instituudi looja John Gottman on seda teemat lähemalt uurinud. Gottmani sõnul on kaks levinud käitumismustrit, mis ennustavad, kas suhe jääb kestma või ootab paari ees lahkuminek, kirjutab Business Insider.

Kui esimene käitumismuster toob endaga üsna kiirelt kaasa lahkumineku või lahutuse, siis teine võib venida aastaid ja lõppeda pika ning ebameeldiva lahkuminekuga. Järgnevalt on välja toodud kaks käitumismustrit, mis Gottmani sõnul on määrava tähtsusega.

1. Paar takerdub negatiivsesse tsüklisse

«Varajasele lahkuminekule võib viidata see, kui partnerid jäävad pidevalt negatiivsuse tsüklisse ega oska ise oma suhet parandada. Nende paaride jaoks on negatiivsus kui vesiliiv, millesse on kerge astuda, kuid raske välja saada. Kõrvaltvaatajad näevad selgelt, et nende pingutused suhet parandada veavad neid alt. See viibki varajase lahutuseni: negatiivsus haarab kõik endasse.»

2. Paar jääb eriarvamusele

«Kui partnerid jäävad sageli eriarvamusele, võib nende lahkuminek olla pikk ja tüütu. Nad võivad küll kauem koos olla, kuid umbes poole suhte ajal mõistavad nad, et nende elu on tegelikult tühi. Nad on selline paar, kes tulevad sõprade korraldatud õhtusöögile ega vaheta õhtu jooksul omavahel ühtki sõna. Sellised paarid võivad kaua vastu pidada.

On juhtumeid, kus selline paar on pärast abielu koos olnud lausa 16 aastat. Võib juhtuda, et lahutuse ajaks on neil juba teismelised lapsed. Sellisel juhul võivad partnerid hakata mõtlema, et teismelisena oli neil endil nii palju lootust, kuid nüüd on nad takerdunud negatiivsesse suhtesse. Seega nad hakkavad samastuma oma teismelise minaga ja lahkuvad vaikselt suhtest. Võib ette tulla ka kõrvalsuhteid ja see on tavaliselt see, mis teeb abielule lõpu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles