Psühhoterapeut: iga kriis peidab endas uut võimalust

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Holistiline psühhoterapeut Martin Kruusvall kirjutab ajakirjas Üks, kuidas mõjutab majanduskriis paarisuhet ja kuidas oleks Naisel kergem kriisist räsitud Meest uutele tegudele innustada.
 

Kui psühhoterapeudile julgevad inimesed oma probleemidest rääkida, avada oma ootusi partneri suhtes, siis partnerile sedasama öelda ei juleta mingi hinna eest.

Tüüpilises «Harju keskmises» perekonnas on ju Mees stressis ja ega naiselgi silm enam sära. Paremates peredes tahaks naine meest aidata, aga ei tea, kuidas. «Tõeline» Mees paneb ju igasuguste lisaküsimuste peale suu lukku või viib jututeema mujale. Sest ta ei tea isegi, kuidas Naine või üldse keegi teda aidata saaks.

Mis põhjustab Mehe stressi?

Vastus on väga lihtne: eks ikka raha. Ürgajal oli mehelikkuse mõõdupuuks võimalikult suure ja karvase mammuti küttimine ja oma koopasse lohistamine. Praegusel ajal on mammuti võrdkujuks raha ning ühel «kõval mehel» on ju väga raske tunnistada, et tal seda funktsiooni ehk raske täita on.

Mida teeb Mees, kes tunneb endas seda pinget? Lihtsamat mehepoega ajab selline olukord vägijooke jooma. Tihti on tagajärjeks vihahood, kus vabaneb see osa Mehest ja tema emotsioonidest, mis igapäevaelus on alla surutud.

Tunne vaenlast ehk mis see kriis üldse on?

Sõna kriis tuleneb kreeka keelest ning tähendab muutust, ohtu, pööret, võimalust. Iga kriis, olgu ta siis suhte- või majandustasandil, peidab endas kas ohtu vana kokkuvarisemiseks või võimalust millegi uue sünniks või millegi uuestisünniks.

Jätkates midagi muutmata, sel viisil nagu kriisi satuti, tuleb tõenäoliselt seista silmitsi ohuga. Teine võimalus on midagi muuta. Muuta kõigepealt oma mõtlemist, tegusid ning pöörata kriis tõeliseks võimaluseks. Igal majanduskriisil on ju oma lugu ja ka igal suhtekriisil on oma unikaalne lugu.

Miski ei toimu juhuslikult. Nagu majanduskriis toob välja kõik vead, mida inimene majanduselus on teinud, annavad ka suhtekriisis tunda kõik tegematajätmised ja kommunikatsiooniprobleemid ning silmitsi tuleb seista oma enda loodud suhte, enda tegematajätmise tagajärgedega. Seega võiks sõna kriis asendada ka sõnaga tõehetk.

Mis oleks lahendus?

Mehe parim sõber on ikka Naine. Just Naine on see, kes võib aidata Mehel kriisist väljuda. Kuid ainult Tõeline Naine. Kaasaegses ühiskonnas on Naise roll Mehe elus ja edus ülimalt alatähtsustatud.

Kahjuks on tarkus, kuidas olla Tõeline Naine – Naine suure algustähega, mida idamaades on eevatütardele õpetatud aastatuhandeid tüdrukueast peale –, praeguses maailmas, eriti Eestis täiesti puudu. See, et kaasaja Naine ei tea, kuidas olla Naine, selgub peaaegu igas teraapias, kus kliendiks on naisterahvas. Neile pole keegi õpetanud, kuidas olla Naine.

Et kasutada ära kriisis peituvat võimalust, on Meestel vaja loominguliselt ning piiridevabalt mõelda. Esimene vihje: nagu kõik teavad, ei mõju loomingule miski paremini, kui Tõeline Muusa. Kuid seejuures on oluline kontrollküsimus Naisele: kas ma üldse tahan oma mehele Muusa olla?

Tunded vs mõistus

Kaasaja tsiviliseeritud ühiskonna edumeelne saavutustele orienteeritud ja saavutama õppinud Naine püüab olla ratsionaalne, rohkem mõelda, vähem tunda. Sest tundmine on valitud teel ohtlik – võib ju kuulda südame häält....

Naiste ratsionaalsusel on aga omad põhjused, milles oma osa on ka meestel väikese algustähega – sellistel, kes Naist ei toeta, ei püüa avada oma Naise naiselikku potentsiaali, kes mõtlevad ainult endale või kelle elus polegi mingit suunda.

Sel juhul ei jäägi Naisel üle muud, kui ise hakkama saada. Seega esimene samm Tõeliseks Naiseks saamisel oleks: mõelda veidi vähem ratsionaalselt ja olla rohkem intuitiivne, usaldada rohkem oma sisetunnet.

Naise ülesanne on Meest toetada ja tunnustada, tuletada Mehele meelde neid olukordi, mida Mees on senise elu jooksul suutnud edukalt lahendada – järelikult suudab ta ka mis tahes kriisist välja tulla.

Mehe tunnustamine käib läbi Mehe heade omaduste tähelepanemise ja nendest rääkimise, et ka Mees teaks, et Naine neid omadusi temas tähele paneb ja hindab. Naisel on oluline mõista, et Mehe inspireerimine käib läbi selle Muusa rolli teadvustamise.

Mehed peaks vaatama korra oma Naist niisuguse pilguga: kas see on sama Naine, kes mind kunagi niivõrd inspireeris? Keda tahaks uuesti kutsuda kohvikusse, kinkida talle lilli – nagu kunagi ammu…

Kui ei, tasub endalt küsida, kuidas on võimalik, et selline Looduse Kuningas nagu Mees on jätnud unarusse oma kõige suurema toetaja. Kui palju sina, Mees, oled investeerinud oma aega ja energiat oma Naisesse? Tee oma Naisest endale maailma suurim toetaja – see on su enda kätes!

Ideaalne suhe saab toimida vaid siis, kui mõlemad partnerid tahavad koos areneda. Arenema ei pea teise, vaid iseenda jaoks. Just pidev areng ja muutus teeb meid teineteisele huvitavaks, tekitab soovi järele jõuda, teada saada, koos liikuda. Kooselu peab andma energiat, mitte seda võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles