Mõned tegevused, millest võiks enne trenni hoiduda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui tahad, et trenn oleks tõhus ja meeldiv, hoia oma pea selge. Woman’s Health toob välja mõned vead, mis võivad treeningu ära rikkuda.

Klaasike veini enne õhtut. Ka suutäis šampust kollegi sünnipäeva puhul on liiast, kui tead, et tahad õhtul trenni teha. Muidugi sõltub alkohol mõju inimesest, sest iga keha talub seda erinevalt, kuid siiski tuleb arvestada, et trenn ja alkohol ei sobi kokku. Pokaal veini teeb sind uimaseks, põhjustab veepuudust, kitsendab veresooni, kahjustab motoorset funktsiooni ja tekitab teisigi kõrvalmõjusid, mida sel hetkel sugugi vaja pole. Lisaks langetab juba vaid ühe ühiku alkoholi joomine veresuhkru taset, mis võib trenni ajal põhjustada nõrkust ja halba enesetunnet.

Jood rohkem kui mitu tassi vett. Ilmselt tead, et enne trenni peab piisavalt vett jooma, kuid avastades, et trennini on jäänud vaid tund aega, ei tohi siiski korraga vett kaanima hakata. Neerud saavad hakkama umbes liitri veega tunnis. Kui jood korraga rohkem, võib tabada sind harv, kuid tõsine seisund, mida nimetatakse hüponatreemiaks. Selle puhul veri muutub lahjaks ja naatriumiioonide kontsentratsioon langeb liiga madalale. Sümptomiteks on energiakadu, lihasnõrkus ja tõsisematel juhtudel krambid.

Tõenäoliselt ei suudagi sa korraga kahe liitri jagu vett ära juua, kuid oma kõhu tervise huvides piirdu paar tundi enne treeningut 2-3 tassi veega. Kui oled vahetult enne intensiivset trenni joonud palju vett, hakkad kõhus selle liikumist tundma, mis on väga ebameeldiv ja võib ajada oksele.

Sööd vürtsikat toitu. Selleks, et vältida trenniaegseid kõrvetisi, ära söö enne suurt ja vürtsikat einet. happeline maosisu kombineerituna aktiivse tegevusega põhjustab ärritust ja kõrvetisi, mistõttu tunned trenni ajal kurgus haput maitset või isegi valu. Peale ebamugavustunde pead arvestama ka sellega, et liiga täis kõht vähendab treeningfunktsiooni. Ära unusta, et keha tegeleb parasjagu veel seedimisega ja verevarustus lihastesse pole piisav. Enne intensiivset trenni ära söö liha ja mune, mille seedimisele kulub rohkem aega. 

Mürad hoogsalt linade vahel. Nali naljaks, aga seks võib olla enne tugevat trenni vastunäidustatud. Esiteks kulutad seda tehes palju energiat, teiseks vallandub seksiga kehas heaoluhormooni oksütotsiini, mis muudab sind leebeks ja rahulikuks. 

Asud hooga venitama. Staatilises asendis venitamine (varvaste puudutamine) enne trenni pole hea, sest treeningu ajal peavad lihased kokku tõmbuma nii intensiivselt ja jõuliselt kui võimalik. Kui enne seda venitada, ei lase sa oma lihastel kõigi võimete piires tööd teha ning trenn pole väga tõhus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles