Rasedus on sobiv aeg elustiili ja toitumise muutmiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituudi avalike suhete nõuniku Maris Jakobsoni sõnul on rasedus naisele sobiv aeg elustiilis ja toitumises muudatusi teha, kuid selle tagamiseks peab ta õigemaks piirangute asemel teavitustööle panustada.

Riigikogu liige Marek Strandberg käis välja idee lootepoliitika vajadust kaaluda ning tõstatas sellega seoses küsimuse magusamaksu arutamise vajalikkuse üle. Jakobson pidas mõtet kommenteerides paremaks siiski maksustamise asemel jätkuvalt panustada toitumisalasele teavitustööle nii lasteaedades, koolides kui meedias.

Jakobson märkis, et toitumine on üks olulisemaid tegureid, mis mõjutab loote arengut ja kasvu. «Lapseooteaja toit peab olema värske, vitamiini- ja mineraalaineterikas, kvaliteetne ja vaheldusrikas.»

Lisaks peaksid tema sõnul kõik tervishoiutöötajad, kes puutuvad kokku rasedate ja nende peredega, pöörama tähelepanu toitumise teemadele ning andma sellealaseid soovitusi.

Abimaterjaliks nii tervishoiutöötajatele kui rasedatele on Tervise Arengu Instituut koos Eesti Ämmaemandate Ühinguga välja andnud ka rasedate ja imetavate emade toitumis- ja toidusoovitused.

Toiduainete valiku põhimõtted rasedatele

Soovitustes on välja toodud, et raseduse ajal peaks toiduainete valiku aluseks olema neli põhimõtet: tasakaalustatus, mõõdukus, vastavus vajadustele ja mitmekesisus.

Tasakaalustatuse tagab toitainete optimaalne suhe igapäevamenüüs. See eeldab toiduainete tarbimist erinevatest toiduainerümadest nii, et süsivesikud toidus annaksid päevasest koguenergiast 55 kuni 60 protsenti, toidurasvad 25 kuni 30 protsenti ja toiduvalgud 10 kuni 15 protsenti. Soovitatav päevane toiduga saadav kiudainete hulk on 25 kuni 35 grammi.

Mõõdukus tähendab rasva- ja suhkrurikaste toiduainete piiratud tarbimist.

Vastavus vajadusele tähendab, et toit peab kindlustama elutegevuseks vajaliku toiduenergia ning varustama organismi tarvilike toitainetega. Energiat tuleb kulutada sama palju, kui seda saadakse toiduga.

Mitmekesisus tähendab erinevaid valikuid nii toiduainegrupis kui ka gruppide vahel. Eri toitude valgud on erineva aminohappelise koostisega ning iga köögivili sisaldab erinevaid ja eri koguses vitamiine, mineraalaineid ja kiudaineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles