Kuus asja, mida lapsehoidja sulle ei ütle

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsehoidja on inimene, kellele sa usaldad oma kõige kallima vara. Kas oled kunagi kodust lahkudes mõelnud, mida võib lapsehoidja teha või öelda sel ajal, kui sind pole kodus?

Good Housekeeping uuris lapsehoidjatelt, millist infot on nemad lapsevanemate eest varjanud.

  • Sinu kodu võib tekitada temas tülgastust

Keegi ei eelda, et kodu, kus elavad väikesed lapsed, on laitmatult puhas, aga samas ei tohiks see kodu meenutada ka prügimäge. Kui kodu on väga segamini, võib lapsehoidjale jääda mulje, et pere eeldab, et tema teeb selle korda. «Ma pidin ühte 4-aastast vannitama, kuid vann oli väga räpane ja vanniäärtes oli hallitus. See tekitas minus ebamugavust ja ma tundsin lapse tervise pärast muret. Ma ei läheks ise kunagi sellisesse vanni ja ma ei pannud ka last sinna,» rääkis üks lapsehoidja.

Veel hullem on see, kui pere tõesti eeldab, et lisaks lastega tegelemisele on lapsehoidjal aega ka kodu korras hoida. «See kodu, kus mina regulaarselt käin, on alatihti segamini, eriti köök. Ma ei mõtle seda, et mõned nõud vedelevad kraanikausis ja paar kahvlit on laua all. Oh ei! Seal on kraanikauss hunnikus musti nõusid täis, köögikappidel vedelevad räpased potid ja pannid. Lisaks sellele on ka lastetuba alati segi. Ma olen lapsehoidja, mitte koristaja,» rääkis teine lapsehoidja.

  • Ta ei julge alati sinuga rahast rääkida

Lapsehoidjad, eriti need, kes töötavad täiskohaga, on sageli kursis perekonna majandusliku seisuga ega julge küsida palgalisa. Paljud lapsehoidjad tunnistavad, et perekonnad pole ise neile kunagi palgatõusu pakkunud ja tavaliselt lõpeb asi sellega, et lapsehoidja ei lähe enam selle pere juurde. Mõned lapsehoidjad lepivad sellega, et palga maksmine võib hilineda mitu päeva, sest nad ei julge seda jututeemat ise puudutada. Eksperdid on arvamusel, et kui lapsehoidja peab tegelema mitme lapsega, ei saa talle pakkuda tunnitasu, mida muidu pakutakse ühe lapse vaatamise eest. Mida rohkem on lapsi, seda suurem peaks ka palganumber olema.

  • Ta tahaks, et vanemad jõuaksid lubatud ajal koju

Paljud lapsevanemad arvavad millegipärast, et lapsehoidja aeg on vähem väärtuslik kui nende endi oma. Vähemalt sellise sõnumi saadavad nad lapsehoidjale, kui tulevad lubatud ajast hiljem koju. «Kui sa ei jaksa ära oodata, millal saaks koju minna, võib ka lisatund tunduda meeletult pikana,» sõnas üks lapsehoidja. Ei tasu eeldada, et lapsehoidjal pole teha muud, kui vaadata sinu lapsi. Töökamatel hoidjatel võib ühe päeva jooksul olla kokkuleppeid mitme perega, seega tasuks aegadest kinni pidada.

  • Viimasel minutil tühistamine ei ole kuigi viisakas

Mida sina tunneksid, kui ülemus helistaks sulle praegu ja ütleks, et sa ei pea sel nädalal enam tööle tulema ning ta võtab need päevad su palgast maha? Lapsehoidjaga kokkuleppe samal päeval tühistamine tekitab sarnase tunde. «Mul on olnud juhuseid, kui lapsevanem on samal päeval kokkuleppe tühistanud, kuigi ma olen pidanud selle pere tõttu teistele ära ütlema. Lapsevanemad võiksid mõista, et lapsehoidjad on tavaliselt tudengid, kes on selle sissetulekuga juba arvestanud,» lausus üks lapsehoidja.

  • Ta ei pruugi nõustuda sinu kasvatusmeetoditega

Üks lapsehoidja rääkis, et tema keeldub 2-aastasele lutipudelit andmast, kuigi ta teab, et lapse vanemad teevad seda. Sarnaseid juhtumeid on veel: näiteks on lapsehoidja keeldunud lapsele mähet alla panemast, sest laps oskab ise potil käia. Ometi panevad vanemad talle mugavuse mõttes alati mähkme alla. «See laps on täiesti suuteline klaasist või kruusist jooma,» sõnas ta. Teine lapsehoidja tunnistas, et tema lahjendab veega magusaid mahlasid, mida lapse ema on soovitanud lapsele pakkuda. Lapsed reageerivad tegelikult distsipliinile hästi, eriti siis, kui seda kehtestab keegi, kes pole lapse ema või isa.

  • Mida pikem on tööde nimekiri, seda vähem saab lapsehoidja lapsele keskenduda

Lühike nimekiri polegi nii hull, mõni lapsehoidja väidab, et teda on ees oodanud lausa mitme A4-paberi pikkune nimekiri töödest, mille lapsehoidja võiks päeva jooksul ära teha. Aga kui lapsehoidja peab kulutama aega pesu pesemisele ja triikimisele, põranda pühkimisele ja prügi välja viimisele, ei saa ta pühenduda sellele, milleks ta on tegelikult palgatud: lapse hoidmisele. Sellised asjad ei kuulu lapsehoidja töökohustuste hulka ja kui sa tahad, et ta teeks lisatöid, siis maksa talle ka nende eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles