Viis tehnikat stressi maandamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljutise uuringu raames posttraumaatilise stressihäire (PTSD) kohta töötasid teadlased välja tõhusad tehnikad, kuidas ärevusega toime tulla.

Afganistani ja Iraagi sõdurite paremaks stressiga toimetulemiseks loodi meetodid, mida saab ka igapäevaelus pingest vabanemiseks kasutada, kirjutas msnbc.com.

Tee paus keskendumiseks

Sõjaväelastel aitas meditatsiooni õppimine pingelises olukorras edukamalt rahu säilitada. Stressi alandamiseks piisab lühikesest pausist keskendumiseks, mida mereväelased kasutavad igas olukorras.

Selleks istu sirgelt, keskendu hingamisele ja juhi tähelepanu kindlale aistingule, näiteks õhu liikumisele ninas. Püsi viis kuni kümme minutit keskendunult ja ära lase tähelepanul hajuda.

Meenuta pingelist olukorda

Psühholoog Susan Fletcher soovitab kodus proovida järgmist harjutust, mis peaks õpetama toimetulekut pingelises olukorras.

Selleks tuleks mõelda stressirohkele olukorrale ja kujutleda tekkivat ärevust. Seejärel peaks välja kirjutama sündmuse võimalikud tagajärjed.

Näiteks: kui ma pool kaheksa toast välja ei astu, jään tööle hiljaks. Samas pean pool tundi liiklusummikus ootama, seega võin kuulata mõne raamatu lindistatud versiooni.

Antud tehnika abil tunnetatakse ärevust, mis ei tundugi nii kurnav ja suudetakse kujutletavale olukorrale lahendusi leida.

Veeda viis minutit värske õhu käes

Kuigi kõik sportlikud tegevused tugevdavad vastupidavust stressile, siis PTSD eksperdid leidsid, et eriti kasulik on liikumine värske õhu käes.

Seega proovi jõusaali asemel end välitingimustes liigutada, näiteks mine matkama või jaluta veidi. Juba viis minutit värske õhu käes on vaimseks turgutuseks piisav ning eriti rahustavalt mõjub veekogude lähedus.

Tegele lemmikloomaga

Uuringute järgi põhjustab koera lähedus muutusi inimese seratoniini - enesetunnet mõjutav hormoon - tasemes ja immuunsüsteemis, kuigi põhjus sellele ei ole veel teada.

Psühholoog Elizabeth Carll kinnitas, et mõjub rahustavalt, kui leida rohkem aega koduloomaga mängimiseks. Kui endal lemmiklooma ei ole, võib naabrite nõusolekul nende koeraga jalutamas käia või sõbra kassi valvata. Juba lühike kokkupuude loomaga vähendab ärevust.

Puhka välja

Uni soodustab teatud hormoonide vabanemist, mis aitavad kehal stressiga võidelda. Seega tuleks stressirohkel perioodil rohkem magada.

Äratuskellale helisemise aega valides mõtle läbi, kui pingeline järgmine päev tulla võib. Mida nõudlikum päev, seda enam vajad und.

Kui soovituslikud seitse kuni kaheksa unetundi ei ole võimalikud, siis tuleks vähemalt paaril päeval nädalas varem magama minna. Kõik tööd meenutavad esemed - näiteks arvuti või tööriided - tuleks Cralli sõnul magamistoast eemaldada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles