Küüniline suhtumine võib minna kalliks maksma

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas usud, et enamik inimestest on isekad? Kas sul on raskusi teiste usaldamisega isegi siis, kui nad on sinu vastu lahked? Kui jah, siis näitavad uuringud, et see võib mõjutada su sissetulekut.

Ajakirjas Journal of Personality and Social Psychology avaldati uuring, milles leiti seos künismi ja majandusliku edu vahel, vahendab Psychology Today. Teadlased uurisid mitmelt maalt kogutud andmeid ja leidsid, et mida küünilisem inimene on, seda väiksem on enamasti tema sissetulek. Üheksa aasta jooksul teenisid küünilised katsealused 300 dollari võrra vähem kui positiivse suhtumisega uuringus osalejad.

Miks peaks küünilised inimesed vähem teenima? Uuringu autorite sõnul võib põhjus peituda nende usaldamatuses teiste suhtes, mis ei lase head koostööd teha. Peale selle kahtlevad nad rohkem teiste motiivides ja ei taha teiste abi küsida - see aga mõjub karjäärile halvasti.

Varasemad uurimused on näidanud muuhulgas, et küünilistel naistel on suurem risk põdeda südamehaigusi; küüniline suhtumine soosib kehas põletike teket; küünilistel inimestel on kõrgem dementsuse risk.

Kui küüniline sa oled?

Vaevalt sa seda kõige ja kõigi suhtes vahetpidamata oled, kuid kõigil tuleb ette pisut pessimistlikumaid hetki. Võib-olla on su elus valdkondi, mille suhtes oled liigagi negatiivne? Tee selle teada saamiseks lihtne test ja mõtle, milliste alljärgnevate väidetega nõustud:

  • Ma arvan, et suurem osa inimestest valetaks, et elus edasi saada.
  • Turvalisem on mitte kedagi usaldada.
  • Enamik kasutab kasumi või eelise saamiseks mõnevõrra kõlvatuid võtteid, et ei peaks millestki ilma jääma.

Ehk nõustud neist vaid ühe väitega, ehk kõigi kolmega. Õnneks on küünilist suhtumist võimalik vähendada, kuid selleks peab esmalt olema siiras soov nõnda teha. Harjumuste muutmiseks kulub aega, kuid see on pingutust väärt.

Lapi varasemaid haavu. Mõnikord tuleneb küüniline maailmavaade möödunud probleemidest, mis ei ole siiani lõpliku lahenduse leidnud. Kui sind kiusati koolis või su varasem äripartner varastas su tagant, ei ole siiski põhjust kõiki inimesi umbusaldada. Tegele oma varasemate probleemidega, et suudaksid maailma realistlikumalt näha.

Ära tee ennast ohvriks. Kui oled harjunud kõiges alati teisi süüdistama, pole ka ime, kui satud alatasa ummikusse. Otsusta, et sa ei näe end enam ohvrina ja hakka oma elu eest vastutama. Mõtle läbi, millised võimalused sul igas olukorras on, et teha võimalikult parimad valikud hoolimata sellest, mis su ümber toimub.

Ole tänulikum. Treeni oma aju, et näeksid maailmas headust. Näiteks mõtle igal hommikul vähemalt ühe asja peale, mille eest sa saad oma elus tänulik olla. Enne magama minekut mõtle vähemalt ühele inimesele või juhtumile, kes/mis näitas siirast lahkus, õiglust või väärikust.

Positiivsem maailmavaade ei tähenda, et peaksid kõike nägema läbi roodase prillide. Küünilisusest loobumine on pigem realistliku maailmavaate arendamine. Kui selle tulemuseks on suurem sissetulek ja pikem eluiga, on ju põhjust proovida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles