Raseduskalender: raseduse 31. nädal

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Beebi kaalub umbes 1,6 kilogrammi, on 39 sentimeetrit pikk ja kasvab kiiresti. 

Suurema osa ajast ta magab ja näeb und. Tema seedetrakt on peaaegu välja arenenud. Lapse pealuu on pehme ega ole kinni kasvanud. Sündides liiguvad koljuluud vaheliti, võimaldades nii beebi peal sünnitusteedest läbi tulla.

Raseduse ajal tekib kehas rohkem verd ja kehavedelikke. Kasvav laps surub vaagnas olevatele veenidele, vereringe jalgades aeglustub ja kogunev vedelik põhjustab jalgade ja jalalabade turset. Seetõttu võid märgata, et kingi jalga panna on endisest raskem ning tihedad sokid ja põlvikud võivad jätta jalgadele tugevaid rante. Ka võivad käed paistes olla.Öö jooksul peaksid jalgade ja käte tursed vähenema. Kui seda ei ole juhtunud ja viimase nädala jooksul on su kaaluiive olnud üle 500 grammi, siis konsulteeri arsti või ämmaemandaga, et aegsasti diagnoosida preeklampsia ehk hilise rasedustoksikoosi teket.

Sarja Raseduskalender autoriks on pereportaal Nupsu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles