Soome psühholoog: lapsed eelistavad kallitele puhkusereisidele perega olemist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome juhtiva lastehoolekande organisatsiooni psühholoogi sõnul on laste jaoks suvevaheaja juures kõige tähtsam see, et saaks perega aega veeta.

Kuna kool on enamikes kohtades juba läbi või kohe lõppemas, võib ajalehtedes ja teistes meediakanalites näha rohkesti erinevate meelelahutusasutuste reklaame, kes meelitavad suvevaheaega veetvaid lapsi külla, kirjutab Yle. Väljasõidud erinevatesse lõbustusparkidesse võivad olla küll meeleolukad, kuid vanemate jaoks võivad need reisid tähendada väljaminekuid. Kas sellistele ajaveetmisviisidele leidub ka alternatiive?

Muidugi. Esiteks peaksid vanemad lõpetama muretsemise oma laste suvevaheaja pärast. «Lapsed ei jää millestki ilma, kui nad ei külasta suvel lõbustusparki või muid meelelahutuskohti. Uuringud on näidanud, et lapsed ei soovi puhkuse ajal põnevaid seiklusi, vaid pigem koos vanematega aega veeta,» sõnas psühholoog Marie Rautava.

Sellises riigis nagu Soome, kus loodus on väga rikkalik ja kaunis, ei pea suvevaheaja veetmine kuigi kulukas olema. «Soomes saab lastega lihtsalt loodusesse minna, hoolimata sellest, kus piirkonnas perekond elab. Küllaldaselt on parke, metsi, randu ja jalgrattaradu. Sellised lühikesed väljasõidud terve perega võivad lastele pakkuda sama palju emotsioone kui pikemad reisid,» selgitas Rautava.

Tegevused, mis ei pruugi täiskasvanutele muljet avaldada, võivad lastele palju rõõmu valmistada. Näiteks piknik pargis või mõni lõbus mäng koduaias, millest võtavad ka täiskasvanud osa. Sellised ettevõtmised jäävad lastele pikaks ajaks meelde.

Rautava hoiatas, et pikad autosõidud, kõrged ootused ja suured rahasummad võivad hoopis kaasa tuua pettumuse. «Kui vanemad on palju vaeva näinud ja kõvasti raha kulutanud, võivad nad kergesti endast välja minna, kui kõik ei lähe plaanipäraselt või kui laps hakkab jonnima,» ütles ta.

Lastele võib pakkuda rõõmu seegi, kui kutsuda mõni sõber kaasa. «Klassikaaslase või sõbra suvilasse kutsumine on alati hea mõte. Laps ei tunne end siis üksikuna ja kõigil lastel pole võimalust linnast välja sõita,» lausus Rautava ja lisas, et puhkuseplaanide tegemisel tasuks lapse arvamust küsida. Sel viisil tunneb laps, et tema arvamus on oluline ja seda väärtustatakse.

«Lapsed mõistavad sedagi, et kõik plaanid ei kuku alati välja nii, nagu tahaks. Kui perel pole võimalik minna lõbustusparki või loomaaeda, saab laps esialgsest pettumusest kiiresti üle,» sõnas Rautava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles