Hoolitse, et suvised autosõidud oleks turvalised kogu perele

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik kinni!
Kõik kinni! Foto: SCANPIX

Suvi on peredele väga eriline aeg. Laste elu ei sõltu enam kindlatest ajakavadest, saab minna randa ja grillpidudele, autoga reisile… 

Suurenenud liikumisvabadusest hoolimata on lapsevanemal kohustus jälgida, et autosõidud oleks turvalised ka kõige lühemate vahemaade puhul, hoiatab Parenting.

Vaata kõik kaassõitjad kullipilguga üle. Jälgi enne autosõitu, et kõik lapsed oleks korralikult turvatoolis ja turvavööga kindlalt kinni. Vaata üle, ega väikelaps pole oma turvahällist või -toolist välja kasvanud. Kui on, hangi talle sobiv istmekõrgendus. 

Jälgi, et autos ei oleks ohtlikke lahtisi asju. Kõik, mis on autos lahtiselt, võib avarii korral ohtlikuks osutuda. Enamasti lähevad selliste ohtudena vanematel meelest hõivamata istmekõrgendused, kärud, spordivarustus, suured kotid. Ohu vältimiseks:

  • Pane lahtised asjad pakiruumi.
  • Pane vaba istmekõrgendus turvavööga kinni.
  • Suured kotid pane sõiduki põrandale või kinnita istme taha pakivõrku.
  • Iminappade ja metallääristega päikesevarjude asemel kasuta kleebitavaid päikesevarjusid.
  • Kui väikestel lastel on pikkade autosõitude ajal vaja meelelahutust, eelista pehmeid mänguasju ja raamatuid.

Ole eriti ettevaatlik ülekuumenemise suhtes. ära jäta väikest last kunagi üksi autosse, kus temperatuur võib väga kiiresti eluohtlikuks tõusta. Sõidu (ja ka seisvas sõidukis ootamise ajal) hoia auto jaheda ja mugavana. Hoia autos alati piisavalt vett, et lastele janu korral juua anda. 

Pane tähele, et laste turvavarustuse küljes võib olla metallklambreid, mis lähevad päikese käes põletavalt kuumaks ja teevad lastele haiget. Seda saab vältida, kui pärast parkimist katad turvatooli rätiga, mis ei lase päikesel otse klambritele paista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles