Viis põhjust, miks ei tasuks kanda kõrgeid kingi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naised kannavad kõrge kontsaga kingi mitmel erineval põhjusel. Mõni soovib pikem olla, mõne arvates muudavad kõrged kingad jalad ilusamaks, mõni tunneb end kõrgeid kingi kandes enesekindlamalt. Kui aga naistelt küsida, kas nad tunnevad end kõrgete kingadega ka mugavalt, vastavad nii mõnedki eitavalt. Milleks naised end siis piinavad?

Teadlased on korduvalt uurinud, kuidas mõjub kõrgete kingade kandmine jalgadele ja tulemus on alati sama: naised võiksid loobuda kõrgete kingade kandmisest, kirjutab Lifehack. Järgnevalt on välja toodud viis põhjust, miks ei tasuks kõrgeid kingi kanda.

1. Kõrgete kingade kandmine võib põhjustada liigesepõletikku

Harvardi ülikoolis tehtud uuringust selgus, et 5 sentimeetri kõrguste kingade kandmine kurnab põlvi 23 protsenti rohkem kui madalate kingade kandmine. Surve tõttu lükkub põlv veidike ettepoole, et naine ei kaotaks kontsadega kõndides või seistes tasakaalu. Teadlased järeldasid, et see on ka põhjuseks, miks tekib naistel kaks korda tõenäolisemalt osteoartriit põlves (meestel võib seda kõige tihemini esineda puusas). 

2. Kontsade kandmine võib kahjustada jalalihaseid

Kontsakingades on jalad ebanormaalses asendis, toetudes päkkadele, ja selle tulemusel võib esineda kroonilist valu jalgades ja lihasspasme. Kui sa pead tööl või päeva jooksul kontsakingid kandma, vaheta need vahepeal madalate kingade vastu, kuna siis ei kurna sa oma jalgu ära ega kahjusta lihaseid.

3. Kõrgete kingade kandmine võib põhjustada ishiast

Kontsakingi kandes võivad alaseljas olevad lihased olla suure surve all (tulenevalt kehaasendist). Dr Carrie Bowler sõnas, et naised, kes armastavad kõrgeid kingi kanda, põevad sageli ishiast – kroonilist jalavalu ja tuimust, mis muudab seismise, istumise ja kõndimise väga ebamugavaks ning isegi valulikuks. 

4. Kontsade kandmine võib kurnata ka kaela

Dr Bowler nentis ka seda, et moondunud kehaasend võib mõjutada ka ülakeha ja isegi kaela. «Liiga kumer selg võib tekitada kehaasendi, kus pea on kehast eespool ja see kurnab kaelalihaseid,» selgitas ta. 

5. Kõrgete kingade kandmine võib kahjustada luid

Lisaks sellele, et kõrgete kingadega suureneb oht jalgu välja väänata, võib kontsade kandmine põhjustada jalaluude mõranemist. Seda juhul, kui kontsaga kingi kantakse väga pika perioodi vältel. Kui armastad kanda kõrgeid kingi, siis pista käekotti ka madalamad kingad ning vaheta päeva jooksul jalanõusid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles