Märke, et su kallim on liiga kontrolliv

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Keegi meist pole kaitstud mürgise armusuhte eest. Ei saa väita, et kontrolliv käitumine on omane vaid kindlat tüüpi inimestele - kontrolliv käitumine võib iseloomustada igas eas, igast soost ja erineva seksuaalse orientatsiooniga inimest. 

Kontrollivad inimesed kasutavad mitmeid erinevaid vahendeid, et oma partneri üle domineerida. Kusjuures, see võib aset leida ka nii, et ei tema ega tema partner saa aru, mis toimub. Kontrolliv inimene võib olla nii osav manipuleerija, et tema partner hakkab arvama, et probleem on hoopis temas. Kui sina pole kindel, kas su partner võib olla liiga kontrolliv, ent sul on omad kahtlused, siis siin on märgid, mis viitavad sellele, et ta käitumine pole normaalne, kirjutab Psychology Today.

1. Ta ei luba sul pere ja sõpradega suhelda. Tema eesmärgiks on lõigata sind ära su tugivõrgustikust ja seega muuta sind nõrgemaks, kuna siis on tal kergem sind kontrollida.

2. Ta kritiseerib sind pidevalt. Kui partnerit ärritab iga väiksemgi asi, mida sa teed, siis kuidas saab seda suhet võrdseks pidada? Kuidas saad sa arvata, et ta armastab sind tingimusteta?

3. Ta on kaudselt (või ka otse) ähvardanud sind või su lähedasi. Ähvardused ei pea tingimata olema füüsilised. Ka see pole normaalne, kui kallim ähvardab näiteks sind maha jätta. Kontrolliv partner kasutab ähvardusi vaid selleks, et saada seda, mida ta tahab.

4. Tema hoolimine, aktsepteerimine, meeldivus ei tule ilma tingimusteta. «Kui sa ei vaevu isegi õhtusööki valmistama, siis ma ei saa üldse aru, milleks mulle see suhe.», «Kui sa lõpetaksid ülikooli, siis sul oleks lõpuks mu pere ja sõpradega millestki rääkida.» jne. Selliseid näiteid võib olla leebemaid, aga võib ka olla üsna ekstreemseid.

5. Ta peab punktiarvestust. Kui partner peab hoolikalt järge iga vahetatud sõna ja tundepuhangu üle, mis teie suhtes aset leiab, siis on asi hapu. 

6. Ta mängib sinu süütundega. Kui partner suudab sind veenda, et sina oled see, kelle tõttu on suhe halvaks muutunud, siis on tema töö tehtud. 

7. Ta võib tekitada võla ja kasutada seda sinu vastu. Kontrolliv inimene võib suhte alguses olla väga meeldiv ja helde ning teha sulle palju kinke. Kuid hiljem selgub, et need kingid olid tehtud vaid selleks, et seda sulle ette heita ja sinu vastu kasutada.

8. Ta luurab, jälitab ja tahab, et sa annaksid oma käikudest talle teada. Kontrolliv partner on nimelt veendunud, et tal on õigus teada sinu elu kohta rohkem, kui sina ise tead.

9. Ta on meeletult armukade, süüdistav ja paranoiline. Alguses võib tema armukadedus mõjuda sulle meelitavalt, aga liialt intensiivne armukadedus võib olla hirmutav. 

10. Ta ei austa seda, kui sa soovid üksi olla. Ta võib tekitada sinus süütunde sellepärast, et sa ei taha temaga aega veeta. 

11. Ta võib panna sind usaldust vms «välja teenima». Kui usaldus ja austus on partneri jaoks asjad, mida sa pead tema silmis kõigepealt välja teenima, siis on teie suhtes võimutasakaal paigast ära.

12. Ta eeldab, et sa oled süüdi, kuni pole tõestatud vastupidist. Ta võib sind süüdistada milleski, mida sa pole teinud ja kasutada kiiresti võimalust, et sind mingil moel karistada.

13. Temaga vaidlemine on nii tüütu, et sa annad alati kiiresti alla. Paljud kontrollivad inimesed ei pruugi varjata oma agressiivset iseloomu ja nad suhtuvad vaidlustesse eriti tuliselt. See on aga üsna väsitav.

14. Ta võib halvustada sinu tõekspidamisi. Võib-olla jääb talle ette sinu usk, võib-olla poliitilised vaated. Võib-olla häirib teda sinu kultuuriline taust. Ta võib võtta mõne asja, mis on sinu jaoks terve elu vältel olnud ülioluline ja hakata seda maha tegema.

15. Ta võib tekitada sinus tunde, et sa pole piisavalt hea ega vääri teda. Ta võib väita, et sa pole tema jaoks piisavalt ilus, tark, nutikas vms. 

16. Ta norib või naeruvääristab sind. Pikaajalises suhtes võivad norimine ja kerge huumor olla täiesti tavalised asjad, aga kui tema «naljad» tekitavad sinus ebamugavust, siis on asi korrast ära.

17. Vahekord võib tekitada sinus vastakaid tundeid. Kontrolliv käitumine võib vaikselt hiilida ka magamistuppa. Vahel võib asi tunduda veidrana enne vahekorda, vahel võivad negatiivsed tunded sind haarata alles pärast vahekorda.

18. Ta ei taha kunagi kuulata sinu seisukohta. Kas oled märganud, et ta segab sinu jutule pidevalt vahele? Võib-olla räägib ta ise alati nii palju, et sa ei saagi sõna sekka öelda.

19. Ta survestab sind ebatervislikke asju tegema, näiteks narkootikume proovima. Ta võib üritada sind suitsetama panna, halvustab sinu kaalulangetusplaane või teeb sinu valikuid muul moel maha. Ta üritab sind nõrgemaks muuta.

20. Ta kritiseerib su tööalaseid eesmärke ja paneb sind endas kahtlema. Võib-olla plaanisid minna õigusteadust õppima, kuid partner suutis sind veenda, et see on täiesti mõttetu eriala. Kontrolliv partner oskab teha nii, et sinust saab su suurim vaenlane ja sa hakkad kõigis oma otsustes kahtlema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles