Lugeja küsib: kas villi võib katki torgata?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro/ScanPix

«Kas kannale tekkinud villist võib vedeliku välja lasta, et vill kiiremini paraneks?» uurib lugeja You Beauty’s.

Vastab doktor Quinton Yeldell.

Kui vill teeb haiget või ei lase mugavalt kõndida, võib sellest tõepoolest vedeliku välja lasta, et survet vähendada. Enne pead aga tõesti kindel olema, et tegu on tavalise villi, mitte mõne teise haiguskolde, näiteks soolatüükaga, mis tuleks jätta arsti ravida. Vill on enamasti pehmem ja selle sees on vedelik, tüügas on kõvem ja tõenäoliselt teeb haiget, kui selle külgedele vajutada.

Kui arvad, et on aeg vill katki teha, siis tee jalg ja vahendid enne väga puhtaks, et ei tekiks põletiku ohtu. Nõel steriliseeri kas alkoholiga puhtaks hõõrudes või hoia seda mõni sekund küünlaleegi sees. Puhasta vill ja selle ümbrus viina sisse kastetud vatitupsuga puhtaks ja torka aeglaselt villi äärde. Lase vedelik välja ja kui vill on tühi, puhasta kand jälle üle. Patsuta salvrätiga kuivaks ja pane plaaster peale. 

Kui sa pole kindel, kas jalale tekkinud moodustis on vill või midagi muud, siis parem ära näpi seda ja lase arstil üle vaadata. 

Villide vältimiseks tasub kanda õiges suuruses jalanõusid. Vaata kindlasti juba kingi ostes, et need oleksid jalas mugavad - ära eelda, et need muutuvad sisse kandes paremaks. Seda ei pruugi juhtuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles