Seitse põhjust, miks võiks sotsiaalmeediast puhata

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaalmeedia kuulub peaaegu iga kaasaegse inimese igapäevaellu. Üsna harva on selliseid õhtuid, kui lähed sõpradega välja ja keegi teist ei tee Instagrami jaoks pilte ega märgi Facebookis, millises baaris te parajasti aega veedate. Meie generatsiooni iseloomustavad säutsud, kiired sõnumid ja see, kui palju su postitused teistele meeldivad.

Kas sotsiaalmeedia on aga seda väärt, et me veedame seal nii palju aega? Elite Daily pani kirja seitse põhjust, miks aeg-ajalt võiks sotsiaalmeediast puhata.

1. Sotsiaalmeedia tõttu keskendume sageli rohkem teistele kui endale

Sotsiaalmeedia üheks põhiprobleemiks on see, et me oleme pidevalt kursis teiste kordaminekute ja saavutustega. Ja inimestele on väga omane see, et me hakkame end teistega võrdlema. Seega pole mingi üllatus, et uuringutega on kindlaks tehtud, et inimesed, kes veedavad palju aega sotsiaalmeedias, tunnevad rohkem ärevust ja neil on madalam enesehinnang. Teadlased on lausa välja mõelnud diagnoosi: sotsiaalmeedia ärevushäire.

Kusjuures, paljud inimesed, kes on sotsiaalmeedias meie sõprade hulgas, pole klassikalises mõttes sõbrad, vaid pigem tuttavad, kolleegid ja vahel isegi juhututtavad, kellega me reaalselt pole sõnagi vahetanud. 

Tegelikult ei tasuks pöörata tähelepanu sellele, mida teised teevad, eriti kui me pole nende inimestega kuigi lähedased. Tasuks keskenduda hoopis oma eesmärkide saavutamisele.

2. Sotsiaalmeedia pakub meile väärastunud pilti reaalsusest

Pole mingi üllatus, et sotsiaalmeedia ei paku meile just positiivseid mõtteid ega õnnelikke hetki. Me ei märka teiste inimeste raskeid hetki või mõõnu, mistõttu oleme teravalt teadlikud iseenda puudujääkidest. Sellest tulenevalt langevad paljud inimesed lõksu ja üritavad Facebooki vahendusel teistele oma elust võimalikult glamuurset muljet jätta.

Sa ei pruugi selle peale tulla, aga imekaunite Instagrami fotode taga võib olla depressioonis ja õnnetu inimene. Me unustame ära, et see, mida me sotsiaalmeedias näeme, ei peegelda inimese tegelikku elu, vaid see võimaldab meil korraks näha tema elu üksikuid hetki. 

3. Sotsiaalmeedia tõttu sõltub meie õnn suuresti teistest

Sotsiaalmeedia kasutamine võib olla ohtlik, kuna me hakkame pidevalt otsima teiste heakskiitu. Sinu õnn peaks sõltuma sellest, kas sa naudid oma elu ja ilusaid hetki, mitte sellest, mida teised arvavad. Näiteks kui lähed välja sööma ja maitsed midagi imehead, peaksid olema selle üle õnnelik, mitte ootama, et su foto või postitus pälviks teiste tähelepanu.

Need, kes kasutavad sotsiaalmeediat liiga palju, harjuvad ära sellega, et nad saavad kogu aeg teistelt tähelepanu ja see muutub nende jaoks kui sõltuvuseks. Kuigi see tekitab hea tunde, kui teised sind ja su tegemisi kiidavad, on oluline mõelda sellele, kas teiste arvamusel on ikka nii suur jõud või mitte. Kas sind peaks huvitama see, kui inimene, kellega sa pole aastaid rääkinud, paneb su foto alla positiivse kommentaari?

4. Sotsiaalmeedia ei võimalda sõpradega sisukalt suhelda

Need, keda sa tõesti oma sõpradeks pead, väärivad enamat, kui sünnipäevasoovid Facebooki vahendusel või paar head sõna Instagrami fotode all. Sotsiaalmeediat ei tohiks tegelikult üldse kasutada selleks, et oma lähedaste sõpradega suhelda. Sotsiaalmeedia ei aita sõprussuhteid luua ega neid tõeliselt hoida, sõprussuhted on sotsiaalmeedias pigem pealiskaudsed. 

5. Sotsiaalmeedia ei lase sul hetke nautida

Sotsiaalmeedia tõttu ei pööra me sageli tähelepanu sellele, mis tegelikult toimub. Ilmselt oled sinagi käinud väljas mõne sõbrannaga, kes kontrollib pidevalt oma Facebooki või Instagrami lehte. Või sa oled ise taoline inimene. Selle tulemusel muutuvad kogemused vähem nauditavaks, kuna me lihtsalt ei ela neid tõeliselt läbi.

Kui lähed kontserdile ja jagad sotsiaalmeedia vahendusel oma muljeid, siis kas sa naudid tegelikult seda üritust? Või kui lähed matkama, ent teed iga paarikümne minuti tagant endast pilte, kas sa saad sellest tõelise elamuse? Sotsiaalmeedia hajutab meie tähelepanu ja me ei koge hetkede ilu.

6. Sotsiaalmeedia muudab su elu liiga avalikuks

Kas on tõesti tarvis Facebooki lisada fotod eilse õhtu peost, kuigi sa ise ei mäletagi nende tegemist? Kas kõik su Facebooki sõbrad peavad tõesti teadma, millistele üritustele sa sel nädalal plaanid minna? 

Me kipume unustama, et peaaegu kõik, mida me sotsiaalmeedias teeme, salvestub kuskile. See võib aga probleeme tekitada, sest see info võib jõuda nendeni, kellega me seda tegelikult jagada ei tahaks. 

7. Sotsiaalmeedia võib muuta elus edasi liikumise keeruliseks

Sotsiaalmeedia tõttu võib vahel olla raske minevikust lahti lasta. Keeruline on eksi unustada, kui näed pidevalt fotosid temast ja ta uuest kallimast. Samuti võib olla keeruline näiteks eksamiteks õppida, kui sõbrad postitavad alalõpmata fotosid, kus nad on pidudel, parkides piknikul või rannas. 

See toobki meid selle artikli tuuma juurde: sotsiaalmeedia tõttu võime keskenduda liiga palju teiste eludele ja unustame elada oma elu. Selleks, et tõepoolest elus edasi liikuda, peame vähendama erinevate segajate arvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles