Kuus märki, et hirm hoiab sind tagasi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hirm on täiesti normaalne emotsioon. Hirm võib olla hirmutav, kuid samas on see väga vajalik tunne – see hoiatab meid ohu eest ja aitab füüsiliselt ette valmistada, et me saaks ellu jääda. 

Kaasaegne inimene puutub üsna palju hirmuga kokku ja selles on osaliselt süüdi meedia. Me tajume nii palju hirmu, et me hakkame seda kartma, mitte ei võta seda kui kasulikku ja väärtuslikku ressurssi. Milline emotsioon juhib sinu elu? Psychology Today pani kirja kuus märki, mis viitavad sellele, et su elu võib juhtida hirm.

1. Hirm näeb kõiges ainult halba

Igal valikul on positiivne ja negatiivne külg, kuid inimene, kes pidevalt kardab midagi, näeb vaid negatiivset. Sõbranna pakkus välja, et võiksid minna pimekohtingule, aga sina kardad, et see võib olla veider või igav. Sul on võimalus töökohta vahetada, kuid sa kardad, et sul puuduvad selle töö jaoks vajalikud oskused. Kui mängusõltlane näeb kaardimängulauale lähenedes vaid rikkust ja jõukust, siis sina näed elus vaid läbikukkumist ja valu.

2. Hirm ei lase sul asju põhjalikult läbi mõelda

Hirm paneb sind reageerima nüüd ja kohe. Kui mammut oleks meie esivanemaid taga ajanud, oleks selline reaktsioon päästnud tema elu. Kuid tänapäeval tasuks otsuseid veidike pikemalt läbi mõelda, mitte uisapäisa tegutseda.

3. Hirm käsib vältida kõike, mis on uus või tundmatu

Kui varem tekkis hirm siis, kui miski seadis meie elu ohtu, siis nüüd võime kogeda hirmu iga kord, kui astume oma mugavustsoonist välja. Hirm eelistab, et me jääks turvalisse olukorda, mitte ei eksperimenteeriks uute asjadega (isegi, kui tuttav olukord on meie jaoks valus). Näiteks võib hirm meile öelda, et peaksime jääma vägivaldsesse suhtesse või töötama kohas, kus me ei saa areneda.

4. Hirm piirab, mitte ei arenda

Hirm ei luba meil võõrastele naeratada ega oma arvamust kõva häälega avaldada. Selle asemel, et oma piire avardada, julgustab hirm meid vältima võimalikku läbikukkumist. Peaksid kirjutama raamatu, millele oled ammu mõelnud; kutsuma silmarõõmu kohtingule; kandideerima uude kohta tööle. Kui hirm saaks otsustada, siis me peidaksime iga päev end voodis teki all mitte ei areneks.

5. Hirm halvab su intuitsiooni

Edukad inimesed räägivad sageli sellest, et tuleb usaldada oma sisetunnet. Kui sind valdab hirm, siis sa ei kuulegi seda väikest häälekest enda sees. Ainuke asi, mida sa kuuled, on hirm. Kui sind halvab hirm, siis on raske, või lausa võimatu, oma intuitsiooni järgida.

6. Hirm ei lase meil sageli otsuseid langetada

Üks tark mees ütles kunagi: «Vali omale rada, muidu valitakse see sinu eest.» Hirm on see, mis ei lase paljudel inimestel otsuseid langetada. Kuigi osad meist ei kangestu, kui meie ees on mitu erinevat valikut, leidub palju neid, kes hakkavad kahtlema ega suuda otsuseid langetada. Lõpuks ongi nii, et nende otsuseks on mitte otsustada.

Kui sind juhib hirm, mida peaksid tegema? Anna endale aega ja ruumi, et kuulata enda sees olevaid hääli, mis ei kuulu hirmule. Kui pead mõne otsuse langetama, tee näiteks plusside-miinuste nimekiri. Või oota natuke otsuse langetamisega, kuni su mõtted on klaarid ja sa tead täpselt, mida teha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles