Mida teha, kui tunned, et abikaasa tõrjub sind

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Psühholoog Guy Winch kirjutab ajakirjas Psychology Today, et pikaajaliste paarisuhete puhul pole sugugi erand, kui üks partneritest tunneb end aeg-ajalt teise poolt tõrjutuna. 

Kuigi enamasti on need kogemused leebed, siis pikema aja jooksul ja pidevalt kordudes võivad need sügavalt haavata. Partneri korduv tõrjumine kahandab enesehinnangut ja rikub vaimset tervist, seades niimoodi ohtu kogu suhte.

Kui tõrjumine on seotud seksi ja lähedusega

Tõrjumist võid tunda näiteks siis, kui partner ignoreerib su lähenemiskatseid; väldib lähedasi hetki; pöördub eemale, kui soovid teda suudelda; ei taha koos välja minna; läheb voodisse tükk aega varem või hiljem kui sina; uinub diivanil või laste kaisus; joob ennast koos väljas käies liiga purju ja läheb ilma sinuta voodisse; kurdab suurt väsimust, kui lõpuks kahekesi jääte või kui olete puhkusel. 

Inimaju on loodud nii, et tõrjumine on võrreldav füüsilise valuga, seepärast see nii haiget teebki. Eriti raske on see, kui tõrjujaks on kõige lähedasem inimene, kes sind läbi ja lõhki tunneb. Tema peaks ju sinu soove kõige paremini mõistma ja armastama sind tingimusteta. Seetõttu tundubki, et kui juba tema hoiab eemale, on see justkui hinnang sinu ihaldusväärsuse või iseloomu kohta. Nõnda on selle mõju eriti laastav.

Pikema aja jooksul saab aga tõrjuv käitumine saatuslikuks kogu suhtele. Et end edaspidisest hingevalust säästa, hakkab tõrjutud partner tõenäoliselt emotsionaalselt eemale hoidma ja kaugeneb oma partnerist. Suure tõenäosusega areneb temas ka viha ja vastumeelsus oma partneri suhtes.

Mida suhtes tõrjumise vastu teha?

Mõni ei soovi seda teemat oma kallimaga üldse jutuks võtta, mõni teine ehk proovib, kuid kui probleem ei lahene, siis ajapikku loobub, sest ei näe sel enam mõtet. Korduvate tõrjumiste tagajärjel võib olla enesehinnang nii palju kannatanud, et inimene tunneb end uueks vestluseks liiga haavatavana. Tekib hirm suure tüli ees ja kahtlus, et ehk partneri tunded polegi enam samad.

Paraku pole vaikimisest ja halva olukorra kannatamisest mingit tolku. Mida kauem see kestab, seda enam rikud oma enesehinnangut ja elurõõmu. Hoolimata sellest, kui väga tulemust kardad, võta probleem jutuks võimalikult kindlameelselt ja selgelt. See on raske, aga tehtav. See on ainus võimalus, kuidas alustada dialoogi, et olukord muutuks ja partner saaks aru, millisel määral tema käitumine sinu tundeid riivab.

Ehk on abi alljärgnevatest juhtnööridest:

  1. Ütle partnerile, et tahad temaga rääkida ja leidke aeg, mil saaksite seda teha segamatult. Hommikune tööle tõttamise aeg selleks ei sobi.
  2. Kui oled saanud tema täieliku tähelepanu, esita fakte võimalikult selgelt ja teda hukka mõistmata. Näiteks: «Me pole mitu kuud seksinud, kuigi ma olen sulle selleks märku andnud,» või «Varem võtsid sa mind enda kaissu ja kallistasid mind, aga enam sa nii ei tee.» Oleneb sinu partnerist, kas ta on oma käitumist märganud või mitte. Isegi kui aimad, et ta käitub nii täiesti teadlikult, siis anna talle võimalus ja räägi nii, nagu ta poleks teadlik, millist kahju oma käitumisega teeb.
  3. Selgita, kuidas tõrjumine sinu tundeid riivab, kasutades selleks mina-väiteid: «Ma tunnen end siis nii ebameeldiva ja soovimatuna,» «See teeb mulle haiget ja riivab mu enesehinnangut,» või «Ma tunnen end seetõttu ebakindla, vihase ja solvununa.» Taas tuleb anda partnerile võimalus vastata, sest ta ei pruugi olla teadlik sellest, mida tema käitumine põhjustab.
  4. Anna selgelt mõista, et tahad muutust: «See pole minu suhtes õiglane ja ma ei taha enam niimoodi tunda,» «Me oleme sellest varem rääkinud ja sa oled küll püüdnud, aga mitte piisavalt. Ma tahan, et sa võtaksid seda väga tõsiselt.» Või: «Ma tahan, et me räägiksime sellest ausalt ja leiaksime koos mingi lahenduse.»
  5. Kui partner hakkab end õigustama või on muutusele vastu, siis palu, et ta selgitaks, kuidas tema seda olukorda näeb ja mida tema omakorda välja pakuks, et olukorda paremaks muuta. Kas on midagi, mille pärast ta on pahane ja mis ei motiveeri teda oma käitumist muutma?
  6. Arutage läbi, milliste konkreetsete sammudega saate te mõlemad oma suhet parandada. Ära eelda, et partner on ainus, kes end muutma peab, ka temal võib olla põhjuseid, miks ta tunneb, et tahab seksist või lähedusest hoiduda. Tore oleks, kui te saaksite kohe kokku leppida mingis väikeses mõlemapoolses muutuses, mis näitaks, et teil on ehe kavatsus probleemiga vaeva näha. 
  7. Ütle, et tahad iga mõne aja tagant taas asja üle arutada, et muutuste püsimises kindel olla. Näiteks: «Ma soovin, et me võiksime mõne nädala tagant uuesti oma tunnetest rääkida, et olukord päriselt paraneks,» või «Ma tahaks, et sa küsiks mult aeg-ajalt, kuidas ma end tunnen, et ma teaksin, et sa hoolid minust ja sellest, kas olukord on minu jaoks paranenud.»
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles