Paljud vanemad jagavad sotsiaalmeedias laste fotosid teadmata, kes neid näevad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vanemad on tavaliselt valmis kõigest, et kaitsta oma noori lapsi. Aga alates sotsiaalmeedia sünnist on emad-isad oma kontrolli lõdvemaks lasknud, kuna nad ise postitavad sotsiaalmeediasse lastest fotosid kontrollimata, kes neile fotodele ligi pääseb.

Suurbritannias tehti kindlaks, et vanemad võivad oma lapsest sotsiaalmeedias jagada enam kui 900 fotot enne, kui laps saab 5. aastaseks. Muret tekitav on aga asjaolu, et enamik lapsevanematest ei ole sotsiaalmeedias üle vaadanud oma privaatsussätteid ega tea täpselt, kes nende fotosid näevad, kirjutab Daily Mail.

Küberturvalisusega tegelev veebileht The Parent Zone viis Suurbritannias läbi uuringu, millest selgus, et vanemad postitavad sotsiaalmeediasse keskmiselt 973 fotot enne lapse 5. eluaastat. Sotsiaalmeedias saavad kõik ise oma privaatsussätted üle vaadata ja kontrollida, kes nende fotosid näevad ja kes mitte. Kõige enam jagatakse laste fotosid Facebooki vahendusel.

Ekspertide hinnangul on oht, et vanemad jagavad interneti vahendusel liiga palju ja loovad lapsele digitaalse jalajälje, mille üle lapsel endal puudub igasugune kontroll.

Uuringu üks juht, Russell Haworth sõnas, et Facebook on fotode jagamise liiga lihtsaks teinud. «Interneti vahendusel saavad kaugemad sugulased olla pere tegemistega kursis ja igapäevaelust osa võtta, kuid samas on oht, et jagatakse liiga palju informatsiooni,» ütles ta.

The Parent Zone’i asutaja Vicki Shotbolt lisas, et kaasaegsed noored on esimene generatsioon, kes kasvavad üles sotsiaalmeediaga, seega on oluline mõelda sellele, kuidas võib laps hilisemas elus suhtuda infosse, mida on tema kohta nooruses veebis jagatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles