Kohe, kiiresti ja palju ehk kuidas suveks vormi saada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kevad on käes oma täies hiilguses. Ilusa ilmad ja soe päike meelitavad inimese rohkem õue aega veetma ja liikuma. Samuti meenub paljudel just kevadel, et aeg on end taas suveks vormi ajada ning tihti soovitakse selleks paar kilo alla võtta. Toitumisnõustaja Henri Ruul kirjutab oma terviseblogis, et mõtteviis – kohe, kiiresti ja palju – ei tööta. Aga mis siis töötab?

Olen tähendanud, et paljudele meist meeldib mõtteviis – kohe, kiiresti ja palju. Heaks näiteks on kaalu langetamine läbi rangete imedieetide. Seetõttu näeme sageli inimesi üsna ekstreemseid asju soovitud tulemuse saavutamiseks tegemas. Lugusid, kus keegi soovib aastatega kuhjunud kehakaalu mõne kuuga vähendada, võib lugeda igast suuremast terviseajakirjast. Kusjuures lühiajaliselt tehakse asju väga edukalt. Teisest küljest on pikemaajalisi ja püsivaid õnnestumisi tunduvalt vähem. Kuna harjumused on tugevad, tasub suurte muutuste saavutamiseks alustada väikestest asjadest. Tervislike (toitumis-)harjumuste järk-järguline rakendamine loob tunduvat paremad eeldused jätkusuutliku ja soovitud kehakaalu saavutamiseks. See annab lootust, et mure kaalu pärast enam järgmisel kevadel ei vaeva. 

Mis võiks olla see esimene samm?

Et edasi minna, tuleb vahel samm tagasi astuda. Lisaks kaalulangetamise strateegiale tasub tähelepanu pöörata ka sellele, mis on üldse kaaluprobleemidele viinud. Kinnisidee toidust, emotsionaalne söömine ja lõputu söögiisu on ühed levinud näited. 

Kuidas söögiisudega toime tulla?

Üks efektiivsemaid ja maitsvamaid viise kaalu reguleerida on pöörata tähelepanu valkude tarbimisele. Ameerikas läbi viidud teadustöö uuris valkude osakaalu menüüs ja mõju söögiisule. Uuringus selgus, et inimesed, kelle päevasest tarbitavast toiduenergiast moodustasid valgud 30 protsenti, tarbisid ööpäeva jooksul koguni 441 kcal vähem kui need, kelle menüüs oli valkude osakaal toiduenergiast kõigest 15 protsenti. Õhtused näksimised ja kinnisideed söömisest on samuti märkimisväärsed põhjused, miks inimestel lisakilod võivad tekkida või kaalu langetamine ei edene. Ühes 2010. aastal avaldatud uuringus leiti, et suurem valkude (25 protsenti päevasest energiahulgast) tarbimine vähendas soovi õhtuse vahepala järele 50 protsenti ning kinnisideed söömisest koguni 60 protsenti. Viimane on oluline aspekt just emotsionaalse söömise korral.

Kui sinu selle kevadine eesmärk on suveks paar kilo kehakaalu vähendada, siis üks lihtsamaid viise on pöörata tähelepanu, et valkude osakaal menüüs oleks piisavalt kõrge. Valgu- ja toitainerikaste toiduainete, nagu näiteks kana, kala, kalkun ja muna tarbimine võib püsiva rannavormi saavutamisele olulist rolli mängida. Võta see enda esimeseks sammuks tervislikuma kehakaalu suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles