Kümme asja, mida on armumiseks vaja

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Romantiline armastus võib tunduda müstiline, kuid tegelikult see pole nii, vähemalt enamasti mitte – teadlased on andnud endast parima, et kindlaks teha, mis kahte inimest võib ühte siduda. Psühholoogid on tuvastanud kümme faktorit, mis laias laastus määravad, miks me kellessegi armume.

1. Sarnasus. Psühholoog Elizabeth Phillips selgitas, et kui meile jääb silma inimene, keda ma peame endaga sarnaseks, siis on lihtsam mõelda, et me võiksime ka talle meeldida, kirjutab Business Insider.

2. «Vastastikune meeldivus». Enamasti soovitakse enda kõrvale leida inimene, kes tunneks sinu vastu sama kui sina tema vastu. Psühholoogide sõnul on seda kerge selgitada: me naudime seda tunnet, et meid tahetakse.

3. Ihaldusväärsed isikuomadused. See võtab kokku paljud asjad, mida me esmapilgul atraktiivseks peame: välimuse ja iseloomu. Phillips selgitas, et inimesed hindavad nende faktorite olulisust erinevalt: mõnele meeldivad suured isiksused ja teised hindavad kõrgemalt välimust, aga meie kõigi jaoks on teatud isikuomadused, mida me peame teistest tähtsamaks.

4. Sotsiaalne vastuvõtlikkus. Partner peab sobituma kategooriasse, mille esindajasse armumist me peame ise vastuvõetavaks. Phillipsi sõnul on see «sotsiaalne mõju», mis selgitab kultuurilisi norme ja limiteerivaid faktoreid seoses sellega, kellesse me tohime armuda. Aja jooksul on need normid oluliselt muutunud.

5. Rahuldusvajadus. Leidub inimesi, kes otsivad enda kõrvale kallimat, kes oleks lähedane ja kellega koos saaks intiimne olla; samas leidub ka neid, kes ajavad taga staatuse tõusu, mis võib mõne partneriga kaasa tulla. Pole vahet, kas vajad kedagi, keda kallistada või trofeekaaslast, inimesed, kellesse me armume vastavad tavaliselt teatud nõudmistele, mis me oleme üles seadnud.

6. «Erutus». Mitte seksuaalses mõttes, vaid miski, mis oleks põnev, stressirohke ja võib-olla ka ohtlik ning annaks hea adrenaliinilaksu. Sellised kogemused seovad inimesi ja neid seostatakse armumisega.

7. X-faktor. Kallimas peab peituma see miski, mis meid erutaks. Selleks võivad olla kaunid jalad, sügavad silmad, hea huumorisoon või mis iganes. Meil kõigil on teatud omadusi, mida me peame teistest atraktiivsemaks ja me armume neisse, kellel on need omadused olemas.

8. Valmisolek suhteks. Potentsiaalne partner peab olema oma elus sellises kohas, et tal poleks armusuhte vastu midagi.

9. Kahekesi olemine. Intiimne kahekesi olemine on armumise jaoks väga tähtis. Sel viisil on kergem teise inimesega lähedaseks saada ja temasse armuda.

10. Müstika. Kuigi me saame lähedaseks just nendega, kellega oleme palju koos, on väga intrigeeriv, kui inimeses on ka midagi müstilist. See võib selgitada, miks osale inimestele meeldivad teiste kultuuride esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles