Miks soovib üha vähem noori abielluda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled umbes kahekümnendates noor ja suhtes, siis tõenäoliselt on vanemad jutu sees maininud ka abiellumist ning lastesaamist. Kuigi perekonna tähendus on oluliselt muutunud, eeldavad endiselt paljud vanema generatsiooni esindajad, et abiellumist ei saa vältida.

Tegelikult näitab statistika midagi muud: kahekümnendates noored ei tunne enam abiellumise vastu huvi. Näiteks USA eksperdid on arvamusel, et 2016. aastaks langeb abiellumiste arv 6,7 protsendile 1000 inimese kohta. See on läbi aegade kõige madalam näitaja. 

Sotsioloog Philip Cohen on lausa väitnud, et abiellumine kui selline võib 2042. aastaks täiesti välja surra.

Miks ei soovi noored enam abielluda? Washington Post pakub USA näitel omalt poolt välja kolm põhjust:

1. Noored lükkavad abiellumist edasi, kuna nad soovivad raha teenida ja haridust omandada;

2. Ameerikas on üha vähem usklikke noori, kes ei järgi ühtegi religiooni ega pea abiellumist seetõttu vajalikuks;

3. Enam ei peeta probleemiks seda, kui paarisuhtes olevad inimesed elavad koos ja saavad lapsi ilma abiellumata.

Kas Eesti noorte seas on täheldatud sarnast trendi? Statistikaameti vanemanalüütik Alis Tammur sõnas, et kui vaadata viimase kümne aasta sõlmitud abielude koguarvu 20-29-aastaste seas ja abiellu astujate osatähtsust selles vanuserühmas, siis on näha üldist langustrendi.

Tammur märkis veel seda, et majanduskriisi ajal (2008-2010) langes abielude osatähtsus tunduvalt, pärast majanduskriisi on abielude arv jällegi kasvanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles