Looduskaunis Vainupea külas on abiellumiseks sobiv romantiline rannakabel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vainupeal mere kaldal asuv romantiline rannakabel sobib tähtsaks päevaks kõigile nendele, kes hindavad lihtsust ja mereäärse looduse ilu.

Vainupea puukirikut mainiti esmakordselt juba 1741. aastal. Tegemist oli ühega Haljala neljast abikirikust. 19. sajandi lõpus, kui vana puukirik oli lagunenud, algatas Aaspere ja Sauste mõisnik, Eestimaa rüütelkonna viimane peamees parun Eduard von Dellingshausen Vainupeale uue paekivist pühakoja ehituse. Historitsistlikus laadis kirikumõõtu kabelit ehitati aastatel 1888 – 1893. Esmalt rajati puukiriku lääneküljele massiivne kivist kuuetahuline torn ning järgnevalt ehitati vana pikihoone kohale kõrgete ümarkaarakende ja polügonaalse kooriosaga uus kivist pikihoone. Stiilselt ja rikkalikult sisustatud jumalakoja pühitsemispäevaks oli jaagupipäev 1893. aastal.

Jumalateenistusi hakati Vainupea kabelis pidama neli korda aastas. 1948. aastal aga pühakoda suleti, misjärel seda rüüstati ja kabel lagunes kuni taastamistööde alguseni 1989. aastal. Vainupea kabelit Haljala kogudusele ei tagastatud. Kaotsi läinud altarimaali asemele telliti kabelile mõne aasta eest unikaalne sakraaltaies - Anu Raua gobeläänvaip «Armuaeg» (2011).

Täna haldab Vainupea kabelit Vainupea küla selts MTÜ, kes on võtnud eesmärgiks iga-aastaselt pühakoja säilimiseks oluliste remondi- ja renoveerimistööde teostamise ning selleks jooksvalt annetuste eest kabeli kasutusse andmise, kas üritusteks või laulatusteks ja abielude registreerimisteks. Vainupea kabel mahutab maksimaalselt kuni 100 inimest, istekohti jagub ligikaudu 80-le külalisele. Kabeli muudab paljudele sobivaks ning atraktiivseks just see asjaolu, et seal ei tegutse kogudust. Nii saab kabelis kristlike laulatuste kõrval läbi viia ka ilmalikke abielu registreerimisi. Seltsi poolt antakse rentijale üle korrastatud kabel – ise tuleb aga leida paaripanija või kirikuõpetaja.

Kabelis on paljude teiste hulgas abieluvande andnud ka Kaido Höövelson alias Baruto. Läbi aastate on teiste seas kabelis oma loomingut ette kandnud Jaagup Kreem, Bonzo, Jää-äär, Taavi Immato, Alen Veziko, Vero Vocale naiskoor ja TMS Türnpu Meeskoor. Sel aastal toimuvad kabelis näiteks Tõnis Mäe ja Marilin Kongo kontserdid.

Vainupea kabeli broneerimiseks vaata lähemalt www.vainupea.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles