Viis toitu, mida kevadel süüa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porgandid.
Porgandid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kevad toob ellu palju värskust ja uut energiat, aga enne seda toob ka väsimuse. Oluline on õigesti süüa, et keha tuleks raskel ajal paremini toime. 

Toit mõjutab tuju ja seega üldist enesetunnet ja heaolu. Kõik, mis jõuab kõhtu, mõjutab seedesüsteemi, hormoonide tasakaalu ja verekoostist. Genius Beauty toob välja mõned toidud, mida võiks kevadel rohkem süüa.

Scanpix
Scanpix Foto: Panther Media / Scanpix

Kõrvitsaseemned

Kõrvitsaseemned on head, sest sisaldavad palju tsinki, kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, B-, C-, ja E-vitamiini. Ka on neis rikkalikult aminohappeid ja oomega-3-rasvhappeid, mida on tarvis rakkude uuenemiseks. Kõrvitsaseemneid võiks süüa väikese pihutäie iga päev. Nõnda märkad peagi, et peale paranenud tuju muutub ka nahk ilusamaks.

Scanpix
Scanpix Foto: Mihkel Maripuu

Petersell

Järgmine kord, kui näed, et su söök restoranis on kaunistatud peterselliga, siis söö see ära. See ürt aeglustab vananemist ja aitab puhastada nii verd kui maksa. Petersellis on A- ja C-vitamiini ning flavonoide, mis kaitsevad rakke vabade radikaalide kahjustuste eest. Lisaks hõlbustab petersell seedimist.

Scanpix
Scanpix Foto: Panther Media/Scanpix

Porgandid

Värsked porgandid on suurepärane kevadine snäkk. Kui sulle niisama porgandit närida ei meeldi, riivi seda oma salatisse. Jäta meelde, et oranžides viljades sisalduvat A-vitamiini omastab keha koos rasvadega. Seepärast võiks porgandit süüa koos rasvase dipiga. Porgandites on beetakaroteeni, mis kombineerituna taimeõliga muundatakse A-vitamiiniks. Oomega-3-rasvhappe heaks allikaks on kanepiõli või pähklid. A-vitamiin tugevdab immuunsüsteemi, aitab limaskestal taastuda, teeb naha pringimaks ja parandab nägemist. 

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Mesi

Magusat seostatakse lahkuse, armastuse ja rõõmuga, kuid suhkur pole kehale kõige parem, mistõttu võiks selle asendada meega. Mees on rikkalikult mikrotoitaineid ja see ei sega insuliini tootmist. Mesi toetab ainevahetust ja tekitab sooja tunde. Lisa mett taimeteele, et tunda selle tervistavat mõju. Mett ei tohiks kuumutada, muidu on sellest vähem kasu.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Kliidega jogurt

Oled ehk kuulnud, et kliid on kasulikud, kuid ei tea, kuidas neid oma toidule lisada. Söö kliisid jogurtiga: nii aitavad need organismi mürkidest puhastada ja tekitavad täiskõhutunde. Viimane on oluline siis, kui soovid kaalu langetada, aga ei taha seejuures nälga tunda. Vali jogurt, mille keskmine rasvasisaldus on 2,5 protsenti. Vala keev vesi kliidele ja jäta need kuni pooleks tunniks tõmbuma, enne kui jogurtisse segad. Kliidega jogurtit võib süüa ka õhtul või einena päeva ajal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles