Silmad teeb ilusamaks üks pisike detail

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilus silm.
Ilus silm. Foto: SCANPIX

Kõigist omadustest, mis võivad inimese atraktiivseks teha, on üks, mida tavaliselt ei märgata. See on tume ring silmaiirise ümber, mis eraldab iirise silmavalgest.

Darren Pesheki juhtimisel viidi California ülikoolis läbi uuring, mis tõestas, et inimesed hindavad üksteist selle väikese detaili abil täiesti alateadlikult. Arvamus kellegi atraktiivsusest kujuneb esmamuljega ja väga kiiresti, kõigest esimeste sekundite jooksul. Selle aja sees pannakse tähele ka teise silmavärvi ja ringi selle ümber. Mida suurem ja tumedam on ring, seda atraktiivsemad on silmad, kirjutab Psychology Today.

Teadurid näitasid katses osalejatele 80 mehe ja naise pilti. Igal pildil oli kaks peaaegu identset nägu, erinevus seisnes vaid iirist ümbritsevas ringis: ühel oli tume ring iirise ümber, teisel ei olnud seda üldse. Vabatahtlikel paluti valida, millist nägu nad peavad kõige atraktiivsemaks.

Nii mehed kui naised pidasid kõige atraktiivsemaks neid mehi ja naisi, kelle iirise ümber oli tume ring. 

Kui vaadata lapse silma, siis on kohe näha, et tema iirise ümber on paks ja tume ring, nii et silmavalge tundub veelgi valgem. Selles ongi konks. Tume ring iirise ümber on märk noorusest ja tervisest, mis on kaaslase leidmisel hinnatud omadused. Vanuse lisandudes ja terviseprobleemide tõttu ring hääbub. Kõige tumedam on see lastel ja 20ndates noortel. 

Siit ka põhjus, miks peetakse heledaid silmi atraktiivseks - ring iirise ümber hakkab siis rohkem silma.

Nooruslikku välimust on väga lihtne võltsida. Me võime juukseid värvida, end meikida, lasta süstida, kirurgiliselt korrigeerida ja palju muud. Ka silmade välimust saab nooruslikumaks muuta läätsede abil, mis tekitavad iirise ümber tumeda ringi.

Kel rohkem, kel vähem. Foto: Scanpix
Kel rohkem, kel vähem. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles