Nõuandeid, kuidas jätta head esmamuljet

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

2006. aastal viidi Princetoni ülikoolis läbi uuring, millest selgus, et esmamulje loomiseks kulub kõigest üks kümnendik sekundist. Erinevate ülikoolide psühholoogid on kindlaks teinud sellegi, et ainuüksi teretamine võib anda vestluspartnerile sinu kohta piisavalt infot ja ta teeb omad järeldused. Kuna esmamulje tekib niivõrd lühikese aja jooksul, siis on oluline mõista, kuidas endast parimat muljet jätta.

Õnneks saab inimene ise nii mõndagi ära teha, et jätta endast head esmamuljet. Style Caster pani kirja kuus nõuannet.

1. Mõtle oma kehakeele peale

UCLA professor Albert Mehrabian viis läbi uuringu, millest selgus, et kehakeel moodustab 55 protsenti esmamuljest (hääletoon moodustab 38 protsenti ja sõnad 7 protsenti). On täheldatud, et mehed suudavad paremini oma emotsioone ja mõtteid varjata, samas kui naised on alati väga väljendusrikkad. Carol Kinsey Goman selgitas, et meeste emotsioonitu nägu ajab naisi sageli marru, kuna naised ei suuda sealt midagi välja lugeda. Ta soovitas erinevaid näoilmeid peegli ees harjutada, et näha, mis mulje võib sinust teistele jääda.

2. Tutvusta ennast

Kui oled ruumis, kus sa ei tunne paljusid inimesi, astu julgelt kellegi juurde ja tutvusta ennast. Initsiatiivi näitamine ja tugev käepigistus koos enesekindla silmsidega (ja miks mitte ka naeratusega) jätavad sinust uuele tuttavale hea mulje.

3. Muuda oma hääletooni

Inimesed ei hinda vaid sinu välimust, esmamulje loomisel sõltub paljugi ka hääletoonist. Glasgow ülikooli teadlased on täheldanud, et hääletoon mõjutab oluliselt seda, milline mulje sinust teistele jääb ning meeste ja naiste puhul esineb teatud erinevusi. Naised, kes soovivad jätta endast usaldusväärset muljet, peaksid oma hääletooni kõrgust muutma. Samast uuringus selgus, et madalama hääletooniga mehi peetakse domineerivamateks.

4. Peegelda oma vestluspartneri käitumist

Peegeldamine võib tähendada seda, et sa jäljendad vestluspartneri hääletooni, silmsidet, kehahoiakut ja riietust. Teadlased on kindlaks teinud, et peegeldamine aitab mõjuda veenvamalt ja jätab sinust karismaatilisema mulje.

5. Tea, kes on su publik

See aitab igas olukorras valmis olla ja kui võimalik, võiksid oma võimalikku vestluskaaslast eelnevalt guugeldada. Princetoni professor Alexander Todorov soovitab seda teha enne igat ametlikku kohtumist, et kindlaks teha, millise inimesega on tegu ja mis võiks talle huvi pakkuda.

6. Ole enesekindel

Kõik inimesed ei tunne end uute inimestega tutvudes mugavalt, aga vahel on kasu sellest, kui teeskled enesekindlust. Hinda paar korda sügavalt sisse ja rahusta ennast. Ameerika psühholoogiaühing on näiteks kirjutanud, et aeglaselt ja rahulikult rääkimine ning silmside hoidmine jätab rääkijast enesekindlama mulje – ka siis, kui ta tegelikult tunneb end tohutult ebamugavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles