Figuurisõber Jane Tõevere: enesekindel naine on ilus naine

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jane Tõevere.
Jane Tõevere. Foto: Sven Tupits

Jane Tõevere on 23-aastane Rakvere neiu, kes eelmisel aastal otsustas, et soovib kaalust alla võtta ja liitus Figuurisõpradega. Ta on olnud Figuurisõprade liige alates 2014. aasta novembrist ning on selle aja jooksul kaotanud 10 kilogrammi. Uurisime Janelt, millised on olnud suurimad muutused ja kas ta on juba oma ideaalkaalu saavutanud.

Mis ajendas Sind Figuurisõpradega liituma? Kust leidsid selle kohta infot?

Liituma ajendas pidev muretsemine oma kaalu pärast. See mõjus enesetundele kohutavalt ning milline noormees tahaks endale tüdruksõpra, kes pidavalt küsib küsimusi stiilis: «Kas ma olen liiga paks?», «Kas ma olen ikka ilus?», «Kas see kleit teeb mind paksuks?» jne. Leidsin, et mina ei vääri sellist keha ja mu noormees ei vääri sellist tüdrukut.  

Figuurisõpradest sain teada siis, kui hakkasin suures hädas Kaalujälgijate põhimõttel gruppi otsima. Sattusin Figuurisõprade lehele ning ei kahelnud hetkekski. See on mu elu üks parimaid ettevõtmisi ning olen enda üle väga uhke, et end kokku võtsin ja kohale läksin. 

Eelkõige tuleb muutuda justnimelt enda jaoks – tuleb olla enda suurim sõber, kuna omas kehas oleme ju 24/7. Leian, et enesekindel naine ongi ilus naine.

Milline on Sinu jaoks olnud suurim elustiilimuutus, mille oled selle aja jooksul teinud? 

Muutusi on olnud mitmeid. Kui novembris Figuurisõpradega liitusin, hakkasin paaril korral nädalas ujumas käima, see meeldib mulle väga ning on hea viis, kuidas ühendada tervis ja lõbu. Tuleb teha trenni, mis on endale meelepärane ja end mitte sundida, kuna elu on liga lühike, et teha seda, mis tegelikult ei meeldi!

Lisaks muidugi ei saa mainimata jätta köögiviljade osakaalu suurendamist igapäevamenüüs. Kindlasti ei söö me ainult juurikaid, kuigi kõrvaltvaatajale võib kaalulangetajast selline ekslik mulje jääda – idee seisneb selles, et tuleb süüa kõike mõistlikes kogustes ja nagu ütleb reklaam: paprika pihta ei paisuta. 

Köögiviljad täidavad kõhtu ning samas annavad vähe kaloreid ja need on mulle väga maitsema hakanud. Kui mõnel võib tekkida raskusi köögiviljade söömisega, siis mul on just vastupidi, ei suuda süsivesikuid nii palju süüa kui peaks.

Jane koos emaga (paremal). Foto: Sven Tupits.
Jane koos emaga (paremal). Foto: Sven Tupits. Foto: Sven Tupits

Kuidas on pere ja sõbrad Sinu muutumisse suhtunud? Kes on Su suurim toetaja?

Alguses ma ei öelnudki kellelegi, et programmiga liitusin, kuna kartsin, et kui ma hakkama ei saa, siis on hiljem piinlik. Kui pere juba märkama ja komplimente tegema hakkas, siis muidugi ütlesin. 

Kindlasti olen väga palju tuge saanud emalt, kes ka ise saledat joont hoiab (kaalub vähem kui mina!) ja alati ka minu toidule mõtleb. Ta teeb mulle maitsvaid ja samas ka tervislikke sööke, ostab puu- ja köögivilju, keedab hommikuti putru... nimekiri on pikk. 

Suurimaks motivaatoriks on elukaaslase lõputud komplimendid. Neid tuleb viimasel ajal nii palju, et ei jõua ära kuulata!

Kas oled praeguseks saavutanud oma ideaalkaalu ja millised on edasised eesmärgid?

Ütleme nii, et selle programmi järgimise, grupi ja mentori abiga ning suure sihikindlusega on võimalik oma soovkaal üpris kiiresti saavutada. Mina isiklikult ei ole end väga palju piiranud ja olen programmi oma elustiiliga kohandanud ning minu ideaalkaalust on seega veel hästi natukene puudu. Olen endaga juba väga rahul ega taha ülemäära kiirustada, kuna see, mis on kiirelt läinud, tuleb kiirelt tagasi.

Minu eesmärgiks ongi olnud mitte kaalulangetamise juures stressi minna, vaid teha seda lõbuga ja tasakesi, mitte end piirates. Pikemas perspektiivis on suurimaks eesmärgiks muidugi enda kaalu ja hea enesetunde säilitamine.

Milline oli kogu selle asja juures mentori roll?

Mentori roll on olnud väga suur. Marge Rahu on olnud alati toetav, lõbus ja mõistev. Kogu selle grupi eesmärk ongi ju oma muredest, takistustest ja eesmärkidest rääkimine ning üksteise motiveerimine. Marge on selle jaoks ideaalne inimene, kuna isegi siis, kui teadsin, et nädal ei ole kõige paremini läinud, ei kahelnud ma hetkekski, kas kokkusaamisele minna või mitte, kuna teadsin, et ka tema ise on selle teekonna läbi käinud. 

Ühel korral läksin kokkusaamisele varbaluumurruga – kui saabast jalast ära ei saanud ning tõsiasja endale tunnistasin, viis ta mu hiljem autoga traumapunkti. Nii võibki öelda, et mentor ei ole lihtsalt mentor vaid pigem mõistev sõber, kes sind kogu selle protsessi juures toetab.

Mida soovitaksid neile, kes pole oma kehakaaluga rahul?

Suurimaks soovituseks oleks see, et kui te pole rahul on kehaga, siis võtke midagi ette! Figuurisõbrad on suurepärased, kuna sul on tugi pidevalt olemas. Kui paned kirja soovkaalu ja jälgid programmi (mis on meeletult lihtne), siis on esimesed muutused juba mõne nädala pärast näha. 

Ja mis peamine, olge enda sõbrad! Kui üks päev või nädal läheb untsu, tuleb kindlasti jääda oma eesmärgile kindlaks. Terve elu on ju täis selliseid päevi, kus sööme rohkem või vähem, nii ka selle programmi vältel. Minul on olnud nii pluss- kui ka miinusnädalaid, aga olin sihikindel ning sain endaga hästi läbi – sealt ka soovitud tulemused!

Fotod: erakogu.
Fotod: erakogu. Foto: Erakogu

Mentor Marge Rahu: Jane on üks positiivsemaid ja edukamaid näiteid, mismoodi peaks Figuurisõprade programm mõjuma

Kui Jane 2014. aasta novembris grupiga liitus, oli tegemist pisut argliku ja ebakindla noore neiuga, kes oma sisimas teadis, et parim aeg õigele toitumisele tähelepanu pöörama hakata on just nooruses. Janel ei olnud ülekaalu, ta soovis endale paremat ja enda kontrolli all olevat elu, mille ta saavutas tänu kaalulangetusele ning muutus säravaks, enesekindlaks ja teisi inspireerivaks nooreks naiseks.

Ehk siis peamine, mille ta endaga kaasa võttis, oli julgus ja oskus teha toidulaual – ja läbi selle ka elus – õigeid valikuid.

Üritusel Aasta Figuurisõber 2015 kohtusin ka tema emaga, kes tänas mind, et olen olnud tema tütrele n-ö linnaema eest ja see ongi parim, mida üks mentor kuulda saab, et oled oma liikmetele saanud oluliseks osaks tema elust. Oleme nagu head sõbrad, kes teavad, et oleme olemas ja kui on raske, saab alati tuge.

Mis on mentori ülesanne?

Mentori roll saab alguse siis, kui inimene on otsustanud, et temast saab figuurisõber ja ta tuleb gruppi. Sealt edasi sõltub mentorist väga palju, sest peale selle, et mentor figuurisõpra iganädalaselt kaalub, annab ta talle ka personaalset toitumisnõu ja seda lähtudes ainult antud isikust, mitte jagades mõnda üleüldist juhist.

Lisaks toitumissoovitustele nõustab mentor figuurisõpra ka laiemalt, arutledes, kuidas muidu elus läheb, kuidas on tööelu, isiklik elu ja samuti annab mentor infot, mis toimub laiemas maailmas, milliseid uusi uuringuid on läbi viidud jne. 

Mentori valib iga figuurisõber endale ise, vastavalt asukoha või siis ka näiteks mentori tutvustuse järgi. Infot saab meie kodulehelt ja ka Facebooki lehelt. Mentori valik on vabatahtlik.

Mentorid on üldjuhul Figuurisõprade grupist välja kasvanud liikmed, kes on saavutanud n-ö kuldliikme taseme. Kuldliige tähendab seda, et oled saavutanud oma soovkaalu, läbinud kuuajalise soovkaalu säilitamise ja nüüd oled saanud eluaegse tasuta õiguse grupis käia ja enda kaalul n-ö silma peal hoida. Kaalu kõikumisi tohib kuldliikmel olla +/- 3 kilogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles