Kaheksa levinud ilupattu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naha tasakaalu hoidmiseks tuleks nägu alati leige, mitte tulise veega pesta.
Naha tasakaalu hoidmiseks tuleks nägu alati leige, mitte tulise veega pesta. Foto: SCANPIX

Mõningad harjumused võivad endale teadmata nullida ilu nimel tehtavad pingutused.

Igapäevastest iluprotseduuridest hoolimata ei pruugi pingutused alati vilja kanda. Womansday.com juhib tähelepanu kaheksale enamlevinud iluhoolduse veale ja võimalustele nende parandamiseks.

Uinumine meiki eemaldamata

Jättes õhtul meigi eemaldamata ei saa nahk öösel hingata, rakke uuendada, surnud naharakke eemaldada ja taastuda, selgitas nahahooduse ekspert Pratima Raichur. Tulemuseks on liiga rasune või kuiv nahk ning elutu jume. Raichur lisas, et öö jooksul nahk uuendab ennast ning on väga oluline enne magama minekut nägu puhastada ja loputada.

Samal näopoolel magamine

Alati ei saa kontrollida, millises asendis uinutakse, kuid korduvalt samal näopoolel magamine põhjustab nahal peenikeste joonte teket, kinnitas dermatoloog Jeanette Graf. Kortsukeste vältimiseks peaks peaalune olema kohev, kuna kõvemat sorti padi avaldab nahale suuremat survet. Graf soovitas tavalise padja peale asetada kuukujuline diivanpadi, et väiksem nahapind materjaliga kokku puutuks.

Tulise veega pesemine

Puhastamine on alati vajalik, kuid liiga kuum vesi teeb nahale rohkem kahju kui kasu. Kõrge temperatuur tekitab näol pindmiste veresoonte laienemisest põhjustatud kapillaare, selgitas Raichur. Veresoonte seinad on väga õhukesed ja elastsed ning temperatuurile seega vastuvõtlikud. Naha tasakaalu hoidmiseks tuleks nägu alati leige veega pesta.

Silmade hõõrumine

Silmade ümbrus on kõige õhem ja tundlikum piirkond näos, kinnitas Graf. Mida enam hõõruda, seda rohkem nahk venib, kuna silmaümbruse nahas puuduvad rasunäärmed, mistõttu annab nahk väga vähe järele. Korduv hõõrumine ja silmalaugude tirimine, eriti kontaktläätsi paigaldades, tekitab peeneid jooni, sõnas ta. Et nahk pingul püsiks, tuleks kasutada niisutavat silmaümbruskreemi – mida kuivem on nahk, seda nähtavamad on kortsud. Läätsede silma panemisel tuleks laugude lahti hoidmiseks kasutada neljandat ja viiendat sõrme, kuna need on vähem jõulised ja seega nahaga õrnemad.

Näo puhastamine enne juustepesu

Gray sõnul mõjub eriti tundliku naha puhul selline harjumus näonahale halvasti. Enamus niisutavaid juuksemaske  või palsameid sisaldavad ohtralt õlisid, mis võivad näole voolata. Selle tagajärjel ummistuvad poorid ning tekivad punnid, eriti juuksepiiril, seega tuleks pärast juustepesu näonahk põhjalikult palsami jääkidest puhastada.

Liigne näokreemi kasutamine

Üleliigse niisutamise puhul ei ilmendu kreem piisavalt sügavale rakukihtidesse, mille tõttu ei saa nahk hingata ja poorid ummistuvad, kinnitas Raichur. Vahel võib see hoopis põhjustada naha kuivust. Kreemi kogust tuleks vähendada, näpuotsatäis on piisav, et nahka keskkonna kahjulike mõjude eest kaitsta.

Läbi kõrre joomine

Kõrrega joomine võib tunduda naiselik, kuid põhjustab varakult kortsude teket. Korduvad näoilmed, nagu huulte prunti ajamine, põhjustavad aja jooksul peeneid jooni suu ümbruses, sõnas Graf. Lahendus on lihtne - tuleks otse klaasist, pudelist või topsist juua.

Liiga tugevalt kinnitatud hobusesaba

Mida tugevam hobusesaba, seda rohkem juukseid välja langeb, märkis Graf. Iga viimse kui juuksekarva patsi tirimine võib viia taanduva juuksepiirini. Samas ei ole nähtus püsiv, kui õigel ajal harjumust muuta. Lõpetades patside tugevalt kinnitamise, peatub juuste väljalangemine. Teine võimalus on kõrge hobusesaba asemel juuksed kukla juurde lõdvemalt kinni siduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles