Kuidas vale mõtlemine ei lase kaalust alla võtta

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui kaal kuidagi ei lange, võib olla, et saboteerid ise oma eesmärkide saavutamist. Ehk vajab su suhtumine veidi korrigeerimist? See, kuidas sa mõtled, võib päris tugevasti olla seotud sellega, kuidas enda eest hoolitsed.

Negatiivsete mõtetega võid sa ennast kahjustada, aga hellade ja kosutavate mõtetega saad endale jõudu juurde anda. See, mis toimub peas, näitab, kuidas sa ennast lohutad - mõnikord toiduga. Mõtete iseloomu välja selgitamiseks tee läbi lihtne harjutus, õpetab Hello Healthy.

Ennastkahjustavad mõtted

  • Mul ei ole kedagi, kes mind tõeliselt armastaks.
  • Ma ei võta nagunii kunagi alla, milleks siis üldse üritadagi.
  • Ma ei ole tark. 
  • Mu kõht on liiga suur ja ei see ei muutugi kunagi.
  • Mu elus ei lähe midagi õigesti.

Ühe päeva jooksul käib peast läbi keskmiselt 82 000 mõtet. Seda on väga palju. On siis võimalik, et kõik need mõtted on õiged? Ei saa ju olla. Kas eelnevalt loetletud mõtted on tegelikult õiged? EI. Sina ei ole sinu mõtted ja sul on võimalik neile vastu punnida. Juuri need oma peast välja nagu umbrohi ja külva sinna seemned, millest tulevad armastavad ja positiivsed mõtted. Praegu on ju kevad!

Kosutavad mõtted

  • Mind armastatakse.
  • Ma armastan ennast ja lepin endaga just sellisena nagu ma praegu olen.
  • Ma olen tark ja mul on palju intellektuaalseid huvisid.
  • Kõhus on mu võim ja intuitiivne keskus ning ma olen selle eest väga tänulik. 
  • Mu elus on tõuse ja mõõnu just nagu kõigil teistelgi ning praegu on mul küllaga tegemist.

Kui lugesid neid esimesi, negatiivseid mõtteid, siis mis tundeid need sinus tekitasid? Kurbust, viha lootusetust? Kas tekkis tahtmine end millegagi lohutada, süüa näiteks kausitäis šokolaadijäätist? See on muide täiesti normaalne reaktsioon. Kriitikaga kokku puutudes tekibki tahtmine end kuidagi lohutada. 

Aga kuidas tundsid end pärast teiste mõtete lugemist? Jõustatu, õnneliku ja enesekindlamana? Jah!

Mida rohkem me mõtleme positiivseid mõtteid, seda rohkem hakkame neid ka uskuma. Mõtted mõjutavad me tundeid ja seeläbi ka käitumist. Seda teades ole oma mõtete suhtes väga teadlik ja keskendu ennastarmastavatele mõtetele, sest selle tulemusena käitud ka enda suhtes hoolivamalt. 

Nii nagu tehakse jooksmise, kõndimise, kükkide ja kõhulihaste 30-päevaseid väljakutseid, võiksid võtta ette väljakutse ka oma mõtlemise muutmiseks. Siin on mõned nipid, millest alustada. Vali neist harjutustest üks, mida järgneva nelja nädala jooksul korra päevas praktiseerida. Kui sulle meeldib see, mida tunned, siis jätka ja moodusta sellest harjumus. 

Ole iseenda parim sõbranna

Mida see tähendab? Naudi iseenda seltsi ja ole enda vastu lahke. Vali üks päev (või kui see pole võimalik, siis õhtu) ja võta aeg maha. Ära tee mingeid plaane ja vaata, mida sa teha tahad. Ehk tekib tuju raamatut lugeda või proovida mõne video järgi joogat. Veeda päev iseenda soovide järgi ja õhtuks tunned, kuidas armastus enda vastu on jälle veidi suuremaks kasvanud.

Näe enda olulisust ja ilu

Hinda seda, et oled iga päev imeline ja ainulaadne inimene. Sära ja näita, kes sa oled. Sa saadki olla ainult see, kes sa päriselt oled. Kõik teised on juba kinni. 

Armasta ennast üleni

See tähendab, et pead suutma endale öelda: «Ma armastan ja lepin endaga sellisena nagu ma olen.» Nii armastad ja lepid nii enda tugevuste kui nõrkustega, nii ilusa kui ka mitte kõige ilusamaga. Lepi endaga nagu sa oled. Anna endale valikud, mis tegid siis, kui ei teadnud veel paremini. Kaastunne on suurte muutuste jaoks üks kõige olulisem motivaator. 

Võta otsuseid vastu enesearmastusest

Korruta endale aeg-ajalt päeva jooksul: «Ma hoolitsen enda eest väga hästi.» Selle mõttega kaasnevad ka õiged teod. Kui ma tõesti hoolitsen enda eest, siis pärast pikka ja väsitavat tööpäeva võin ma küll kostitada end friikartulitega, aga ma söön neid väikse portsjoni ja pärast sööki lähen jalutama.

Hoia enda ümber häid inimesi

Kui hakkad iseennast rohkem armastama, võid otsustada, et väärid ka teistelt rohkem armastust. 

Enda elu üle järele mõeldes võid avastada, et su lähedal on sõpru, kes ei tee sulle head. Võib-olla oleks aeg neist eemalduda ja asendada nad inimestega, kes sinust päriselt hoolivad. On neid, kes on su kõrval ainult headel aegadel, aga nagu me teame, tuleb elus ette ka raskeid aegu ja siis on sõprade olemasolu kõige vajalikum. Kui sa ise oled armastav, toetav ja usaldusväärne sõber, on sul õigus sama ka teistel oodata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles