Kuidas tülidele suhtes lõpp teha?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhtes tekkivad arusaamatused võivad viia järjest suuremate tülide ja lõputute vaidlusteni.
Suhtes tekkivad arusaamatused võivad viia järjest suuremate tülide ja lõputute vaidlusteni. Foto: SCANPIX

Kogenud suhteekspert Geoff Farnsworth pakkus välja üheksa viisi, kuidas suhte tugevdamise nimel tülisid lahendada.

Suhtes tekkivad arusaamatused võivad viia järjest suuremate tülide ja lõputute vaidlusteni või parandada partnerite omavahelist mõistmist. Järgnevate nõuannete kasutamine võib suhte kvaliteeti tõsta, kirjutab selfgrowth.com.

1) Küsi rääkimiseks nõusolekut

Kui üks pool on rääkimiseks valmis, ei pruugi seda tingimata olla teine. Tuleks küsida, kas partner on valmis kuulama. Näiteks: «Ma sooviksin ühte küsimust arutada, kas praegu on sulle sobiv aeg?»

Vastuseks on kas nõusolek või pakutakse välja teine aeg. Leida tuleks kellaeg, mis sobib mõlemale.

2) Pea meeles, et armastad

Tuleks meeles pidada, et räägitakse armastatud inimese, mitte vaenlasega. Korda endale, et olete samal poolel ja vestluse eesmärgiks on olukorda parandada.

Küsi endalt:
*Mis on minu huvid ja eesmärgid antud oukorras?
*Kas räägitav jutt viib mind eesmärgile lähemale või kaugemale?

Kui pole kindel, et öeldu aitab soovitud tulemuseni jõuda, siis ei tasu mõtet kuuldavale tuua. Tuleks oodata, kuni on selge, millist küsimust lahendada soovitakse. Endalt võiks küsida: «Mis on minu tegelikud kavatsused antud teema ülesvõtmisel?»

Tegeliku probleemi välja selgitamiseks tuleks rahulikult järele mõelda. Enda ja partneriga peaks olema kannatlik ning võtta aeg, et küsimusega seotud põhilistes vajadustes selgusele jõuda.

3) Üks probleem korraga

Kui soov on kindlaks tehtud, tuleks jääda ühe probleemi juurde, kuni see saab lahendatud või jõutakse ummikusse.

Tuleks vältida uue teema arutusele võtmist või vaidlust teise küsimuse üle. Vältima peaks teineteisest ülerääkimist, mille tulemuseks on vaid hääle tõstmine ja karjumine. Partnerile ei tohiks vahele segada ja rääkima peaks kordamööda.

4) Alusta faktidega

Probleemist või partneri tegudest rääkimisel tuleks alustada näidetega kindlast käitumisest. Küsi endalt: «Kas videokaamera saaks salvestada, mida kirjeldama hakkan?» Kui mitte, peaks leidma jälgitava käitumise, millele viidata.

Vältida tuleks fraase «alati» ja «mitte kunagi». Mitte: «Sa jätad alati nõud kraanikaussi. Sa oled laisk,» vaid: «Sa jätsid täna hommikul nõud kraanikaussi.»

5) Räägi endast

Enda mõtete ja tunnete jagamisel tuleks kasutada «mina» väiteid. Mitte: «Sa tegid mulle haiget,» vaid «Ma sain haiget.» Sellises vormis rääkimine aitab vältida sõnavahetust teemal «Kellel on õigus?»

6) Hoidu süüdistamisest

Enda tõlgenduste, mõtete ja tunnete jagamisel tuleks meeles pidada, et need on isiklikud ja ei pruugi partneri vaadetega kattuda. Enamik tülidest jääksid olemata, kui lepitakse, et kaaslaste nägemus olukorrast on erinev.

Enda tunnete ja mõtete eest vastutuse võtmine aitab vältida vaidlust selle üle, kelle tõlgendus olukorrast on õige. Suhte puhul puudub objektiivne tõde.

Mida vältida?
*Partneri motiivide, tunnete ja mõtete kohta järelduste tegemist.
*Enda nägemusele ainuõiguse nõudmist. Juhtunut arutades tuleks märkida, et selliselt mäletatakse olukorda.
*Partneri halvustamist. Käitumine ja inimene on eraldiseisvad. Probleemi suhtes tuleks karm olla, kuid inimesega leebe.

7) Enne vaidlust aeg maha

Vihaseks ja süüdistavaks muutudes tuleks paar hingetõmmet teha, et maha rahuneda. Kui see ei aita, peaks aja maha võtma. Leppige partneriga kokku, et kummagi soovi korral tehakse vestlusesse paus. Pool, kes tahab aja maha võtta, vastutab arutelu jätkumise eest nii pea kui võimalik. Üksteise rahunemisaega tuleb austada.

Meeles tuleks pidada, et eesmärk on olukorda parandada. Vaidlemine ja süüdistamine õhutab vaid suuremat tüli.

8) Räägi enda soovidest

Esita palve. Soovidest rääkimine on üks olulisemaid oskusi suhtes. Küsitav peaks aitama enesetunnet parandada ja suhet tugevdada. Selleks peaks olema selge ja saavutatav käitumine.

Tähelepanu tuleks suunata vanade probleemide meenutamiselt olukorra paranemisele. Tuleks öelda, mida soovitakse, mitte mida ei taheta. Leida tuleks kompromiss, et mõlemad osalised võidaksid.

Enda soovide väljendamise järel peaks rahulduma iga positiivse vastusega, isegi kui palve ei saa täies ulatuses täidetud.

9) Harjuta!

Suhtlemises saab end arendada uusi oskusi õppides ja neid harjutades. Parim viis tülide lahendamist õppida ongi paarisuhe.

Kõik teevad vigu, kuid alla andmise asemel tuleks neist õppida ja harjutamist jätkata. Kui ka siis vaidlused suhtes vanaviisi jätkuvad, võiks kaaluda paariterapeudi poole pöördumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles