Tõhus juhend, kuidas paarisuhtes vigu vältida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suhted kujundavad meid alates sünnist kuni surmani. Romantilised suhted on ühed ilusaimad, ent ka hirmutavamad kogemused meie elus. Suhtealased probleemid on ka üks peamisi põhjuseid, miks inimesed pöörduvad psühholoogi või terapeudi poole.

Järgnevalt on välja toodud kaheksa nõuannet, kuidas luua terveid suhteid ja muuta juba eksisteerivad suhted paremaks, kirjutab Psychology Today.

1. Ole valmis haiget saama

Emotsionaalselt arenenud inimesed suudavad oma tunnetest ausalt ja avameelselt rääkida. Pole tarvis peituda ebakindluse, arguse või hirmu taha, arvates, et sel viisil ei satu sa piinlikku olukorda. Kõige suurem risk, mille me elus saame võtta, on see, et me asetame piltlikult oma südame lauale ja riskime sellega, et keegi ei soovi seda üles võtta. Või hülgab selle siis, kui mõni uuem ja ilusam süda ilmub silmapiirile. Korvisaamine teeb küll haiget, aga veelgi hullem tunne on see, kui sind saadab elu lõpus kahetsus.

2. Vead ja headus käivad sageli käsikäes

Meid mõjutab kõige karmimalt see, kui meile kallis inimene teeb või ütleb midagi negatiivset. Psühholoog dr John Gottman on täheldanud, et kõigest üks õel sõna või näoilme võib kiirendada selle inimese südametööd, kellele negatiivne kommentaar on suunatud. Paarisuhtes pole võimalik konflikte vältida, kuid need peaksid olema headusega tasakaalus.

3. Võta oma tunded omaks

Mahatma Gandhi on öelnud: «Keegi ei saa ilma minu loata mulle haiget teha.» Kognitiiv-käitumisteraapia üks juhtivaid mõtteid on see, et inimese tundeid tekitavad mõtted, mitte teised inimesed või asjad. Sina ise suudad oma emotsioone kontrollida. Selleks, et oma tunnete üle kontrolli saada, esita endale järgmised küsimused:

  • kas mu mõtted tuginevad faktidele?
  • kas mu mõtted aitavad mul eesmärke saavutada?
  • kas mu mõtted aitavad mul tunda end nii, nagu ma tunda tahan?

4. Saa sõbraks iseseisvusega

Üks tark mees on kuna öelnud: «Ärge lämmatage teineteist. Mitte keegi ei ole võimeline varjus kasvama.» Partnerid, kel on omad huvid ja meelistegevused ning kes leiavad nende jaoks ka aega, loovad terve ja hästi toimiva suhte. See on täiesti normaalne, kui teil mõlemal on omad sõbrad ja te ei pea kõike kallimaga jagama. Sa ei pea partnerile valetama, aga natuke müstikat võib suhtes olla. Armastus peaks olema pidevalt toimiv avastusprotsess, aga see pole sugugi võimalik, kui pead kogu aeg partnerile märku andma, kus ja kellega sa oled.

5. Tegudel on tihtipeale suurem jõud kui sõnadel

Kui asjad on hästi, elu sujub ja kõik on õnnelikud, siis on lihtne ohumärke mitte märgata. Pane tähele partneri käitumist, kuna see võib reeta enamat kui tema sõnad. Eriti siis, kui olukord muutub keeruliseks.

6. Kuula, kuula, kuula

Kuulamine on omaette kunst. Kuulamise eesmärgiks on mõista, õppida või selgust saada. Sageli on meie oma pea niivõrd täis küsimusi, mõtteid ja vastulauseid, et me ei pööragi tähelepanu sellele, mida teine inimene üritab öelda. Peegeldamine on hea ja tõhus tehnika («Kui ma sain sinust õigesti aru, siis sa tahad, et ma konsulteeriksin sinuga enne, kui kutsun sõbrad külla?»).

7. Hoia oma suhe Facebookist eemale

Facebook: suhtelõhkuja aastast 2004. Reaalselt mõne sõbraga suhteprobleemidest rääkimine erineb kõvasti sellest, kui jagad oma suhet kõigi Facebooki sõpradega. Tõeline sõber austab piire ja hoiab sinu probleemid endale.

8. Hinga sügavalt

Sügavalt sisse ja välja hingamine on hea viis närvisüsteemi rahustamiseks. See aitab ka vältida ülereageerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles