Millist partnerit naised otsivad?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Partneri valimine pikaajalise suhte jaoks võib olla väga keeruline. Evolutsioonipsühholoogid on läbi viinud mitmeid uuringuid, et kindlaks teha, mida naised ja mehed partneri valikul hindavad.

Naiste jaoks on partneri juures tavaliselt oluliseks see, et partner oleks nägus, töökas, intelligentne, sportlik; vähem tähtsaks peetakse huumorisoont, kaastunnet, empaatiavõimet ja headust. Üks tähtsamaid asju, mida naised aga meeste puhul hindavad, on see, kas mehest võiks saada hea isa ja hea abikaasa, kirjutab Psychology Today.

  • Head geenid

Head geenid on olulised sellepärast, et naised soovivad ju järglasi saada. Lisaks kenale välimusele, viitavad headele geenidele veel näiteks loomingulisus, hea huumorisoon, sümmeetrilised näojooned, lihased, riskialdis käitumine jne. Mehed üritavad tihtipeale sookaaslastega võistelda näitamaks, et neil on kõvasti testosterooni ja tõestamaks, et nende lastel oleksid väga head isikuomadused.

  • Suutlikkus pere eest hoolitseda

Meeldib see teile või mitte, kuid jõukamatel meestel on sookaaslaste ees teatud eelis. Jõukad mehed kipuvad vahel oma jõukust ka teistele näitama – neil on hinnalised autod, kodu, rõivad ja nad armastavad reisimist. Edukust näitab seegi, kui mehel on hea töökoht ja kõrgharidus.

  • Head isad

Kuna naised eelistavad monogaamseid suhteid, peetakse atraktiivseteks just neid mehi, kes ei uita ringi ja on truud. Mees peab suutma ka oma naist ja lapsi kaitsta, seda võime täheldada ka loomariigis: isasloomad kaitsevad emasloomi ning emasloomad hoolitsevad laste eest. Mehed, kes näitavad välja huvi laste kasvatamise vastu ja tõestavad, et nad on suutelised looma emotsionaalset sidet oma lastega, on naiste silmis kõige atraktiivsemad.

Kui olulised on need kolm eelpool nimetatud asja kaasaegsete naiste jaoks?

Naised muutuvad üha iseseisvamaks ja suudavad end ning oma lapsi ülal pidada ilma partnerile toetumata, seega võib väita, et kaasaegne naine ei otsi tingimata jõukat meest. Samas tuleb tunnistada, et üha enam naisi teevad karjääri ja veedavad seetõttu kodus lastega vähem aega. Selleks, et lapsed ei tunneks end kõrvalejäetuna, on siiski vaja head partnerit, kes aitaks laste eest hoolt kanda.

Hiljuti Hiinas, Singapuris ja USAs läbi viidud uuringud tõestasid, et moodsad naised seavad partneri puhul headuse kõrgemale kohale kui kena välimuse või jõukuse. Teisisõnu, naiste jaoks on tähtis see, et mees oleks hea isa, headele geenidele ja rahateenimisele pööratakse vähem tähelepanu. Teisest küljest ei saa ka väita, et head geenid ja jõukus oleksid täiesti tähtsusetud. Neid pigem võetakse kui «glasuuri tordil», mitte üliolulisi faktoreid, mille alusel kaaslast valida.

Kuidas teevad naised kindlaks, et mees võib olla hea isa? Uuringud on näidanud, et naiste silmis viitab sellele näiteks see, kui mees veedab aega kodus (ei uita ringi), on hooliv, armastab lapsi ja on kaastundlik.

Teadlased on näiteks täheldanud ka seda, et mõned naised eelistavad neid partnereid, kes oleksid neile kõige sarnasemad. Pikk naine eelistab pikki mehi, kõrgharidusega naine eelistab, et ka tema partner oleks haritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles