Viis asja, mida tervislikku eluviisi järgivad inimesed igal hommikul teevad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

See, kuidas sa oma päeva alustad, võib su tervist mõjutada. Hommikused rutiinid loovad meeleolu kogu päevaks ja vale jalaga voodist välja astumine võib kaasa tuua selle, et langetad päeva jooksul tervist kahjustavaid otsuseid. 

Milline näeb üks edukas hommik välja? Tundub, et tervislikku eluviisi järgivatel inimestel on teatud ühised rutiinid, mida nad igal hommikul teevad, kirjutab YourTango.

1. Nad armastavad loomulikku valgust

Ärka üles ja mine õue. Teadlased on kindlaks teinud, et inimestel, kes puutuvad juba varahommikul kokku loomuliku valgusega, on madalam kehamassiindeks hoolimata sellest, kui palju nad trenni teevad või kuidas toituvad. Lisaks soodustab hommikul valgusega kokkupuutumine öist melatoniini tootmist, tänu millele saad õhtul kergema vaevaga uinuda. 

Ära heida meelt, kui taevas on pilves - ka pilvise ilmaga on väljas piisavalt palju loomulikku valgust, mis mõjub kehale hästi. Eksperdid rõhutasid veel seda, et loomulik valgus (välitingimustes) mõjub kehale paremini kui siseruumide valgustus.

2. Nad joovad pärast ärkamist 400-500 ml vett

See kõlab üsna lihtsalt, kuid klaas vett mõjub kehale ja tervisele väga hästi. Näiteks kiirendab see ainevahetust ja kui ainevahetus on korras ning toimib hästi, on ka kergem kaalu langetada. Vee joomine mõjub hästi ka ajule. Kui ajul on vedelikupuudus, ei saa aju normaalselt töötada. Vesi uhub kehast välja mürkained. Kuna öö jooksul ei tarbi me üldse vedelikku, on tähtis hommikul kohe vett juua ja anda kehale seda, mida ta vajab.

3. Nad väljendavad tänulikkust

Tänulikkus mõjub tervisele hästi ja seda tasuks praktiseerida igal hommikul. Psühholoog Robert A. Emmons on kindlaks teinud, et tänulikkus ja õnnetunne on omavahel otseselt seotud. Emmons tegi eksperimendi käigus kindlaks, et need inimesed, kes pidasid regulaarselt n-ö tänulikkusepäevikut, tegid rohkem trenni, neil esines vähem terviseprobleeme, nad olid oma eludega rohkem rahul ja suhtusid tulevikku optimistlikumalt.

4. Nad mediteerivad vähemalt 5 minutit

Meditatsioonieksperdid on ammu soovitanud, et iga päeva võiks alustada mediteerimisega. Hommik on nimelt selline aeg, mil inimene on oma sisemise minaga kõige lähedamas suhtes. Kuigi ideaalne oleks mediteerida umbes 30 minutit, piisab ka 5-10 minutit kestvast meditatsioonist, et vähendada stressi ja ärevust. Kui alustad päeva stressivabalt, on sul kergem keskenduda, otsuseid langetada ja saavutad tööl paremaid tulemusi.

5. Nad liigutavad oma keha

Kas oled mõnel hommikul tundnud, et su keha on eriti loid? Kõige parem viis, kuidas hommikuid aktiivsemaks muuta, on hakata kohe pärast ärkamist liigutama. Liikumine kiirendab ainevahetust ja aitab vallandada serotoniini ehk hea tuju hormooni. See vähendab omakorda stressi ja muudab tuju paremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles