Mida tõeliselt õnnelikud emad iialgi ei tee?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ei ole lihtne olla ema. Veelgi keerulisem on olla ema, kes on alalõpmata heas tujus. Keegi ei saa anda sulle ette valemit, kuidas olla 24/7 õnnelik lapsevanem, ent teatud kogemustele tuginedes on võimalik öelda, mida tasuks vältida, et muutuda rõõmsamaks emaks.

YourTango pani kirja 16 asja, mida tõeliselt õnnelikud emad iialgi ei tee.

1. Õnnelik ema ei keeldu abist. Kas mäletad, kui su laps alles sündis ja kõik pakkusid sulle oma abi? Mida vanemaks laps saab, seda harvemini pakuvad teised tema hoidmisel abi, aga kui nad seda teevad, haara võimalusest kinni. Veelgi parem - küsi ise vajadusel abi. Õnnelikud emad teavad hästi, milline kaal on sõnadel «palun» ja «tänan».

2. Õnnelik ema ei võta tööd koju kaasa... ega kodu tööle. Üks asi on see, kui mõni tähtaeg hiilib armutult lähemale ja tuleb ohverdada natuke oma perekonnale mõeldud aega, kuid õnnelikud emad oskavad piire seada. Ka vastupidine olukord pole aktsepteeritav, seega ära tegele isiklike asjadega töö ajal. 

3. Õnnelik ema ei ütle välja kõike, millest ta mõtleb. Tülisid saab edukalt vältida siis, kui sa ise otsustad, et sina neid ei algata, seega ütle välja vaid need asjad, mida sa tõesti ei suuda enam enda sees hoida ja ülejäänul lase minna. Proovi näiteks seda: kui sul on kolm probleemi, mida tahad partneriga jagada, vali neist alustuseks vaid üks.

4. Õnnelik ema ei unusta, et alati on olemas tagavaraplaan. Elu on ebaõiglane: seda on nii lastel kui ka täiskasvanutel kohati raske mõista. Aga õnnelik ema teab, et kui üks uks sulgub, siis avaneb näiteks aken. Kui last ei võeta parimasse eelkooli vastu, on emal nimekirjas järgmised kohad, kuhu tasub proovida. Kui lapsehoidja hüppab alt, teab ema täpselt, kellele helistada ja kes teda hädast välja aitab.

Foto: SCANPIX

5. Õnnelik ema ei ütle kunagi ära kallistusest. Korralik kallistus aitab nii mõnegi probleemi lahendada. Kui laps tõstab oma käed üles ja soovib ema kallistada, ei ütle ükski ema talle ära. Hinda taolisi hetki, sest ka kõige armsamast pisipõnnist võib kasvada tujukas teismeline ja siis on kallistused väga harvaks nähtuseks.

6. Õnnelik ema ei oota ideaalsust. Õnnelikud emad teavad, et kõik asjad ei lähe kohe esimesel katsel õigesti. Kui üks laps teeb uinakut, võib teine vabalt jonnida. Kui üks tuba saab korda, on teine nagu sõjatsoon. Ole rahul sellega, kui asjad on peaaegu hästi.

7. Õnnelik ema ei arva, et ta teab kõike. Õnnelikud emad oskavad olukordadega kohaneda ja asju ümber mängida nii, kuidas neile kõige paremini sobib. Õnnelik ema teab, et kui üks unegraafik sobib lapsele praegu, ei pruugi see alati nii jääda ja kindlasti ei lähe samamoodi järgmise lapsega. 

8. Õnnelik ema ei tee kõiki kodutöid üksi. Sina pole ju ainuke, kes selles kodus elab, miks oled sa siis ainuke, kes seda koristab? Anna lastele iganädalased ülesanded ja veendu, et ka abikaasa aitaks kodust majapidamist korras hoida. 

Foto: SCANPIX

9. Õnnelik ema ei klatši. Klatšimine on halb harjumus, millest on keeruline lahti saada, aga teiste vanemate kritiseerimine ei too kellelegi kasu. Ja mõtle sellele: sinul on lihtne teisi taga rääkida ja neil on täpselt sama lihtne sinust rääkida.

10. Õnnelik ema ei eelista lapsi kallimale. Õnnelikud emad armastavad oma lapsi kahtlemata tingimusteta, kuid see ei tähenda, et nad seavad laste vajadused partneri omadest ette. Veendu, et pöörad oma kallimale piisavalt tähelepanu ja et su elu ei tiirle vaid ümber laste.

11. Õnnelik ema ei käitu märtri kombel. Sulle võib tunduda, et elu ei saaks enam raskemaks minna, aga mõtle, kas sa äkki alateadlikult ise paned end surve alla. Unusta ära lause «on lihtsam, kui ma ise seda teen» ja lase lastel oma tuba korda teha. Õnnelikud emad keskenduvad rohkem sellele, et olla õnnelik, mitte sellele, et olla oma majapidamises ainuke, kes oskab pesumasinat tööle panna või praeahju kasutada.

12. Õnnelik ema ei korista lauda liiga kiirelt ära. Selleks, et asjad saaksid tehtud, võid teatud tegevusi tagant kiirustada, kuid vahel tähendab see ka lõbusate asjade lõppu. Õnnelikud emad teavad, et kui õhtusöögilauas on lõbus vestlus pooleli, siis ei tasu hakata taldrikuid koristama.

Foto: SCANPIX

13. Õnnelik ema ei tunne süüd. Ära kahetse juba langetatud otsuseid, ka siis, kui hiljem on selgunud, et su otsus oli vale. Õnnelik ema teab, et nii palju, kui on maailmas inimesi, on ka erinevaid arvamusi, tõekspidamisi ja väärtushinnanguid. 

14. Õnnelik ema ei maga maha ilusaid hetki, mis juhtuvad tema silme all. Õnnelik ema teadvustab endale, et elus võib olla verstaposte, mille ta maha magab. Võib-olla ei jõua ta igale etendusele, millest laps osa võtab. Aga kui ta on koos lastega, pühendub ta neile jäägitult ega tegele kõrvaliste asjadega.

15. Õnnelik ema ei sea end tagaplaanile. See ei ole isekas, kui sead isiklikud prioriteedid perekonna omadest ettepoole. Väsinud ja stressis ema on palju halvem kaaslane, kui ema, kes on käinud oma lemmiktrennis, saanud vannis mõnuleda või lugenud just mõnd head raamatut. Paljude jaoks on vaid üks tund igas päevas või üks õhtu nädalas piisav aeg, et oma asjadega tegeleda.

16. Õnnelik ema ei järgi kogu aeg reegleid. Kui sina oled see, kes reegleid teeb, saab reegleid natuke ühele või teisele poole painutada. Mõnikord võib teler 20 minutit kauem mängida, et saaksid küüned kenasti lakitud. Vahel tasub enne õhtusööki astuda läbi jäätisekohvikust, et pärast sööki oleks magustoit olemas. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles