25 märki, et peaksid muutma oma suhet toiduga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui rääkida armastusest, võib ebaterve suhe tekitada tunde, et sind ei hinnata, ei armastata ja sinu soove ning vajadusi ei rahuldata. Ent sinu suhe toiduga võib täpselt sama negatiivselt mõjuda.

Toitumisekspert Sondra Kronberg tõi välja 25 märki, mis viitavad sellele, et sinu suhe toiduga on väga halb ja sa peaksid midagi muutma, kirjutab Cosmopolitan.com.

1. Mõtled kogu aeg ainult toidule. Toit ei tohiks olla sinu peamiseks mõtteks, samuti ei tohiks see segada sul tööd või muid olulisi asju tegemast. Kui sinu mõtetes on peamiselt toit ja söömine, siis võib asi olla selles, et su keha tunneb puudust mõnest vajalikust toitainest.

2. Eelistad süüa omaette. Kui kolleegid lähevad lõunale ja kutsuvad sind kaasa, siis sa keeldud. Põhjuseks pole see, et sa pole lõunaks valmis ega see, et võtsid kodust lõunasöögi kaasa; asi on hoopis selles, et sulle ei meeldi teiste ees süüa.

3. Süütunne toitumise pärast ei lase sul normaalselt vestelda. Kui lähed sõbrannaga sööma ja sööd ära terve eelroaks toodud saiakorvi, siis kogu ülejäänud aja oled enda peale pahane, et sa nii tegid.

4. Oled toidu osas paindumatu - pigem nälgid, kui sööd midagi sellist, mida sa tavaliselt ei tarbi. Kui saad teada, et restoranis on otsa saanud väherasvane salatikaste, eelistad pigem lahkuda, kui valida menüüst midagi muud maitsvat. 

5. Tunned vahetult pärast söömist vajadust kilokaloreid põletama hakata. Üks asi on see, kui tahad pärast söömist natuke kõndida, et ainevahetust kiirendada. Hoopis teine lugu on aga siis, kui tunned, et pead ära kulutama iga sisse söödud kilokalori ja kui see sul ei õnnestu, tunned tohutut süütunnet.

6. Eilne lõuna tekitab veel tänagi negatiivseid tundeid. Teadlikud toitujad teevad üldiselt väga tervislikke toitumisvalikuid, kui neil on see võimalus. Seejärel nad söövad ja unustavad selle kiirelt ära - nad ei põe veel mitu päeva hiljem sellepärast, mida nad sõid.

7. Tunned häbi, kui sööd midagi, mida «sa ei peaks sööma». Oled seadnud endale teatud reeglid ning nimetanud mõned toiduained «pahaks». Piitsutad end iga kord, kui oled mõnda «keelatud» toitu nautinud.

8. Karistad end, kui peaksid enda seatud toitumisreeglitest kõrvale kalduma. Selles pole midagi imelikku, kui sööd lõunaks pitsat ja õhtusöögiks tasakaaluks salatit. Aga kui sööd lõigu pitsat ja otsustad seejärel nädal aega mahlapaastu pidada, siis võtad asja veidike liiga tõsiselt.

Foto: SCANPIX

9. Keelad endale toiduaineid, mida sa väga tahaksid süüa. Terve suhe toiduga tähendab seda, et sa tead, milliseid toiduaineid sa tahad ja vajad oma menüüsse.

10. Muretsed toidu pärast, mida pakutakse erinevatel üritustel. Kui sa pole just gluteeni suhtes tundlik, sul pole tõsist toiduallergiat või muid piiranguid, siis ei tasu muretseda suupistete pärast, mida üritustel pakutakse.

11. Jätad menüüst välja terveid toitainete gruppe, nt süsivesikuid või rasvu. Selline rangus ei soosi normaalset toitumist. Tervislik toitumine tähendab seda, et sa tarbid kõike, kuid mõõdukalt.

12. Sööd teatud toiduaineid, kuigi need ei tekita sinus head tunnet. Kui tead juba ette, et piimatooted ärritavad su seedimist, kuid sööd ikkagi jogurtit, siis võib selline käitumine viidata mõnele suuremale probleemile.

13. Pead pidevalt kas dieeti või mitte - sinu jaoks pole kuldset keskteed. Need, kel on toiduga normaalne suhe, võivad süüa lõunaks salati ja pärastlõunal nautida kolleegi sünnipäeva puhul tordilõiku. Kuid nad ei suhtu sellesse nii, et koogilõigust algas allakäiguspiraal ja õhtu võib lõpetada hamburgeri, kartulikrõpsude ning limonaadiga.

14. Tunned piinlikkust sellepärast, kui palju sa sööd. Toiduportsjonid ei tohiks piinlikkust tekitada. Inimeste toitumisharjumused on erinevad, ära võrdle enda portsjonit teiste omadega.

15. Võid tunde veeta toidupoe riiulite vahel jalutades. On täiesti normaalne, kui soovid tutvuda erinevate siltidega, et kindlaks teha, mis on ühe või teise toidu sees, kuid ära võta seda liiga tõsiselt ega veeda tunde toidupoes.

16. Ostad alati samu toiduaineid. Sa oled täiskasvanu ning tead ise kõige paremini, mis sulle maitseb. Aga range toitumine võib tähendada seda, et su keha ei saa kõiki vajalikke toitaineid.

17. Ostad ainult dieettoiduaineid. Tegelikult on näiteks täisteratooted palju kasulikumad kui dieettooted, hoolimata sellest, kui palju kilokaloreid on ühes või teises.

18. Sul kulub vähemalt veerand tundi, et otsustada, mida tellida. Kui sa ei suuda valida, kas tellida võileiba või salatit ning selle otsustamiseks kulub vähemalt 15 minutit, võib sul probleem olla.

Foto: SCANPIX

19. Sa ei julge uusi asju proovida. Kui sulle ei meeldi mereannid ja sa keeldud tuunikalasalatist, siis on see arusaadav. Aga kui pelgad mereande nii väga, et see mõjutab pidevalt su toiduvalikuid, peaksid natuke mõtlema, millest see hirm on tingitud.

20. Sööd mõtlematult. Mõtlematu söömine on näiteks see, kui sul polnud plaanis üldse kartulikrõpse süüa, kuid lõpuks pistad neid nahka koguni kaks pakki. 

21. Väljas söömas käies keeldud magustoidust, kuid koju jõudes asud usinalt šokolaadi sööma. Kui täheldad, et suhtud erinevalt teiste ees söömisesse ja üksi söömisesse, võib see viidata, et tunned toiduga seoses teatud häbi.

22. Räägid pidevalt toidust. Mida rohkem sa räägid toidust, kehakaalust või sellest, mida sa oma kehast mõtled, seda ebatervem on su suhe toiduga. «Söömine peaks olema nagu hingamine: sellest ei pea rääkima, kuna see on loomulik tegevus,» sõnas Kronberg.

23. Sa ei saa teatud toiduaineid koju osta, kuna pistad need kohe nahka. Kui sa ei saa õhtul magama jääda, sest kallim ostis koju jäätist ja sa tahad seda paar lusikatäit süüa, siis see näitab, et sul pole väga hea suhe toiduga.

24. Sööd alati taldriku tühjaks. Pole vahet, kui vähe või palju toitu sulle serveeritakse, sa sööd oma taldriku alati tühjaks, kuigi pärast ei pruugi sa end mugavalt tunda. Söömine ei peaks olema valus kogemus.

25. Sa ei kannata seda, kui su sõbrad räägivad toidust. Toitumisest rääkimine ei tohiks tekitada ärevust ega panna sind mõtlema, kas su kõht on ikka täis või võiksid sa midagi põske pista. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles