Kuus toitumisalast müüti purustatud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkruga liialdamine on üks peamisi südame-veresoonkonna haiguste sagenemise põhjuseid.
Suhkruga liialdamine on üks peamisi südame-veresoonkonna haiguste sagenemise põhjuseid. Foto: Artur Sadovski

Teazy.ee võttis kätte ning uuris välja, kuidas siis ikkagi on nende teada-tuntud tõdedega toitumise kohta, mis tekitavad siiani segadust.

Müüt nr 1: munad on ebatervislikud.

Info munade suure kolesterooli sisalduse ning südamehaiguste omavahelise seose kohta on siiski väär. Munad on väga tervislikud! Tuleb tõdeda, et munad hoopiski tõstavad veres head kolesterooli, mis ei mõjuta südametööd. Munad sisaldavad rikkalikult väärtuslikke toitaineid ja antioksüdante ning aitavad kaasa kaalu langetamisel.

Järeldus: sööge mune ning nautige oma tervislikku ja imekaunist keha.

Müüt nr 2: madala rasvasisaldusega tooted on tervislikud.

Kui päris toidust eemaldada kõik rasvained, nagu meie tänapäevane trend seda pooldab, ei jää heast maitsest midagi järgi. Selleks aga, et seda kehva maitset kaotada, lisatakse toitudesse kõikvõimalikke muid aineid, nagu kunstlikud magusained. Üheks levinumaks aga on aspartaam, mille ohutuse kohta tervisele ilmub teadusajakirjades pidevalt vastuolulisi väiteid.

Järeldus: madala rasvasisaldusega tooted on ebatervislikud. Põhjuseks lisatud magusainete ohtlikkus tervisele ning kõrgtöötlemise teel kaotatud toitainete väärtus.

Müüt nr 3: kõrge rasvasisaldusega toit teeb paksuks.

See tundub meile täiesti iseenesest mõistetavana, et süües kõrge rasvasisaldusega sööke, võtame kaalust juurde. Kuid vaatamata sellele, et rasvas on pea kaks korda rohkem kaloreid kui süsivesikutes ja valgus, et tee see meid siiski paksuks.

Viimased uuringud on aga näidanud, et toit, mis sisaldab rohkelt nii süsivesikuid kui ka rasvu, teeb paksuks, kuid mitte söögid, kus on ainuüksi palju rasva. Põhjuseks just see, et süües rasvarikast toitu püsib täiskõhutunne kauem, ning kokkuvõttes on tarbitav kalorite arv väiksem, kui seda tehes koos süsivesikuterikka toiduga.

Järeldus: kõrge rasvasisaldusega toite ei tohiks absoluutselt peljata. Vähem süsivesikuid ning selle võrra rohkem toiduaineid, mis pole töödeldud rasvaeemalduse eesmärgiga, ehk puhast toitu!

Müüt nr 4: suhkur on kahjulik seal sisalduvate «tühjade kalorite» tõttu.

Me kõik oleme kuulnud suhkru kahjulikust toimest tänu seal sisalduvatele «tühjadele kaloritele», kuid asi on siinkohal siiski tõsisem. Tänu suhkru kõrgele fruktoosisisaldusele, toob see kaasa kiire kaalutõusu ning ainevahetushäired. Kui nüüd lühidalt lahti seletada siis, fruktoos metaboliseeritakse maksas rasvaks ning väljutatakse verre VLDL osakestena , mis toob omakorda kaas triglütseriidi ja kolesterooli tõusu. Samuti tingib insuliini ning lepitiini resistentsuse. Kõik see on aga omakorda hüppelauaks ülekaalulisusele ja diabeedile.

Tuleb täheldada ka suhkru narkootilist toimet, mis väljendub suurema vajaduse näol selle järgi.

Järeldused: suhkru kahjulik toime ei väljendu vaid tühjades kalorites, vaid ka selle laastavas toimes ainevahetusele ning kogu kehale. Vähem suhkrut ning rohkem tervist!

Müüt nr 5: süsivesikutevaene toit on tervisele kahjulik.

Siiani on meile räägitud, et madala rasvasisaldusega ning kõrge süsivesikute sisaldusega toit viib meid soovitud kaalukaotuseni. Nüüdseks on aga tulemused näidanud, et see ei toimi. Seevastu aga dieedid, mis sisaldavad madalat süsivesikute tarbimist toovad endaga kaasa: 1) keha rasva langemise, kuna madala süsivesikutega toitumise puhul võib süüa niipalju kui vajatakse; 2) alandab märkimisväärselt vererõhku; 3) alandab veresuhkrut ning aitab vähendada diabeedi sümptomeid; 4) seda dieeti on kergem pidada, kuna ei pea piire kalorite tarbimisel ning seega ka pole pidevat näljatunnet.

Järeldused: madala süsivesikute sisaldusega dieedid on kergemad, tervislikumad ning ainevahetusele hästi mõjuvad. Kõik rõõmsalt dieedile!

Müüt nr 6: suure oomega-6-rasvhapete sisaldusega tooted on meile väga kasulikud.

Polüküllastunud rasvhappeid on palju erinevaid liike, ning mitte kõik pole meile kasulikud. Tuleks pidada aga silmas seda, et meie keha vajab oomega-3- ja oomega-6-rasvahappeid teatud vahekorras. Tänapäeval on meil võimalus pääseda ligi oomega-6-rasvhapetele kergemini kui kunagi varem, sest poelettidel on lademetes erinevaid töödeldud toiduõlisid. Uuringute tulemused näitavad aga ,et ainult oomega-6-rasvhappeid sisaldavad toiduainete söömine võib põhjustada südamehaigusi.

Järeldus: sööge nii oomega-3- kui ka oomega-6-rasvahappeid sisaldavaid toite, sest just kehas olev polüküllastumata rasvahapete tasakaal on see, mis garanteerib meile tervise. Oluline on tarbida just töötlemata, puhast toitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles