Anna Levandi: lapsed vajavad sportlikus vormis vanemaid

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna ja Allar Levandi
Anna ja Allar Levandi Foto: Laura Oks

Iluuisutreener Anna Levandi sõnas konverentsil «Appi, mu mees armastab mind!», et inimese elujärg sõltub suuresti tema füüsilisest vormist, sest terve inimesega on hea koos elada ja töötada ning ka lapsed vajavad heas vormis vanemaid.

«Ema peab olema sportlik ja spordivormis - see on tõsi. Ja mitte ainult ema, vaid isa ka,» nentis treener oma kõnes. «Kõlab natuke imelikult, aga kui inimene on heas vormis - nii füüsilises kui vaimses - oskab ta adekvaatselt reageerida ühiskonna ja teiste inimeste peale. Kui inimene on terve, siis sellise inimesega on hea elada. Mitte ainult lastel, vaid ka abikaasal, töökaaslastel ja üldse inimestel.»

Anna Levandi on kolme lapse ema ja palju kogenud. Neid kogemusi tahab ta ka oma lastele edasi anda ning see nõuab tema sõnul head spordivormi. Näiteks tegeleb ta poeg kolme spordialaga ja lisaks muusikaga. Paljud küsivad, kuidas see küll võimalik on. «Tänu sellele, et kõik on lähedal ja meie heale sordivormile, nii minu kui mu abikaasa. Kiiresti sõidutame ja teeme, peame vastu. Eks me väsime ka ära. Siin on see oluline, et kui mu vorm on hea, siis ma ei ärritu.» 

Kevadeti tunneb Anna tavaliselt suuremat väsimust kui suvel või sügisel ning sunnib end siis rohkem liigutama vaatamata selle, et ka tema töö on üsna liikuv. «Ikkagi tuleb end liigutada ja vormis hoida. Lapsed vajavad terveid, elujõulisi ja rõõmsaid vanemaid. Muidu on meil neile raske midagi edastada.»

Liikuv eluviis ei tule Levandi peres inertsist, see on treenitusest. «Kummardan üha rohkem ja rohkem spordi ees,» märkis Anna. «Sellised põhiväärtused aitavad lihtsalt paremini elada. Mida teeb sportlane, kui elus on raske? Ta võitleb hambad ristis edasi. Samamoodi tegutsen mina ja peres on ka samuti.»

Näiteks tuleb Anna sõnul nende peres ette väga vähe tülitsemist, sest tal on Allariga saanud harjumuseks, et tüli korral on nad lihtsalt vait ja ei räägi. Probleemi võtavad käsile siis, kui on maha rahunenud. «See ei ole paha, õhus ei ripu pinge, me lihtsalt säästame teineteist. Me nagu ootame seda õiget hetke, kui saaks edasi minna. Ja see on tulnud spordist.»

Anna Levandi sõnul peaks kõik lapsed spordiga tegelema. «Sport õpetab pingutama ja valu kannatama, nii füüsilist valu kui hingevalu, kuidas sellest välja tulla, kuidas läbi raskuste minna, kuidas taas jalgadele tõusta. Oleks hea, kui selle algõpetuse läbiks kõik inimesed, need on tähtsad väärtused kogu eluks.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles