Kümme nippi, kuidas enda tahtmist saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringud on tõestanud, et inimestele mõjub veenvamalt, kui kasutada «meie» vormi.
Uuringud on tõestanud, et inimestele mõjub veenvamalt, kui kasutada «meie» vormi. Foto: SCANPIX

Veenmiskunst seisneb oskuses teisi vabatahtlikult enda kasuks tegutsema panna, et võidaksid mõlemad pooled.

Enda tahtmise läbi surumiseks on kümme mõjuvat võtet, mis ei sisalda alatuid taktikaid, nagu võrgutamine, anumine või ähvardamine, kirjutab womansday.com.

Alusta tööga, mille tema lõpetab

Inimesi on lihtsam veenda tegutsema, kui tööga on nende eest algust tehtud. Järgmine kord, kui nõud vajavad pesemist, võiksid kahvlid-noad ise puhastada ja seejärel partnerit paluda, et ta töö üle võtaks.

Kasuta võlusõna «kujutle»

Näiteks: «Tean, et õhtu venib pikale, kuid kujutle meie kergendust, kui saame enne kojuminekut tööga valmis.» Antud võttega joonistub inimese peas elav pilt rahulolust, kui ta teeb, nagu sooviti ja ebamugavusest, kui ta palvet ei täida.

Rõhuta tema kaotust

Kui partner eelistab pühapäeval jalutama minemise asemel telerist sporti vaadata, siis ei ole kasu etteheidetest. Vähese koosveedetud aja üle kurtmise asemel võiks mehele meelde tuletada, et ta magab ilusa ilma maha. Teadmine kaotusest on veenvam kui mõte saamisest.

Anna esimesena

Inimestel on komme teenele samaga vastata, seega võib heategudesse suhtuda kui investeeringutesse. Näiteks esimesed joogid enda poolt välja tehes, ostetakse järgmised juba teiste poolt.

Küsi rohkemat kui vaja

Inimestel tekivad üldjuhul süümepiinad, kui nad abipalveid täita ei saa. Kui teine soov - mis on tegelikult esialgne - tundub jõukohane, kasutatakse võimalust. Teine palve pakub valikuvabadust ja selle täitmisel tuntakse kergendust, samal ajal saab küsija enda tahtmise.

Aja inimesed naerma

Veenmisoskuse parandamiseks tuleks arendada enda huumorimeelt. Briti koomik John Cleese kuulsast Monty Pythonist on öelnud: «Kui ma suudan sind koos endaga naerma ajada, meeldin sulle rohkem, mistõttu oled minu ideedele avatum. Ning kui suudan sind naerma panna enda väite üle, tunnistad sa naeruga öeldu õigsust.» Tõesti on nii, et inimesed naeravad tavaliselt asjade üle, millega end samastatakse.

Kasuta «mina» asemel «meie»

Uuringud on tõestanud, et inimestele mõjub veenvamalt, kui kasutada «meie» vormi. Selline sõnakasutus loob mulje kuuluvustundest ja toetusest. Näiteks: «Me oleme sellega varem hakkama saanud ja saame ka nüüd.»

Toetu enamuse tegudele

Elektri kokkuhoiu kohta tehtud uuringud on näidanud, et majapidamises vähendatakse elektri tarbimist suurema tõenäosusega, kui nähakse säästlike naabrite väikseid arveid. Et kedagi ülesande täitmises veenda, tuleks tõestada, et teised teevad samuti.

Kasuta tunnustamist

Näiteks: «Tegid eelmisel korral suurepärast tööd, olen kindel, et järgmine kord tuleb see sul veel paremini välja.» Veenmine põhineb suures osas inimese vajadusele enda varasemaid tegusid vähemalt samal tasemel korrata. Kõige tõenäolisemalt saab inimest veenda tegema midagi sellist, mis on varasemaltki korda saadetud ja teiste poolt märgatud.

Leia õige ajastus

Inimesi on kõige lihtsam veenda pärast seda, kui nad on tänu avaldanud. Seega on teene palumiseks antud aeg kõige sobivam. Näiteks: «Pole tänu väärt. Tegelikult lootsin, et saaksid mind samuti aidata.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles