Neli fakti, mida tuleb teada trennijärgsest söömisest

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kohe pärast kurnava trenni lõppu peaks esimese asjana hoolitsema selle eest, et oleks midagi suhu pista. Trennipäeval on see kõige olulisem toidukord. Olulisem isegi hommikusöögist.

Nii kui trenn läbi, vajab keha kosutust, et suurest koormusest taastuda. Toit aitab sellele protsessile suuresti kaasa - kui sööd õigesti, kirjutab Hello Healthy. Selleks, et õigesti talitada, jäta meelde need neli põhitõde trennijärgsest toitumisest.

Sa pead sööma kohe. Jäta meelde: mida rutem sööd, seda parem. Ära oota, kuni jõuad koju, käid pesemas ja vastad mõnele kirjale. Pärast treeningut on su keha mõneks ajaks nagu käsn, mis on valmis väga hästi toitaineid omastama. 

Toitainetest saad kasu ka siis, kui sööd 30 või 60 minutit pärast trenni, kuid sel juhul pole eine taastumisele kaasa aitamisel nii tõhus kui näiteks viis minutit peale treeningut. Võta söök, suupiste või smuuti endaga trenni minnes kaasa ja söö see ära kohe, kui trenn on lõppenud.

Sa peaksid sööma süsivesikuid. Paljud, kes üritavad kaalu langetada, arvavad, et nad peavad iga hinna eest süsivesikuid vältima ja sööma pärast trenni vaid valgurikkaid toitusid. Parimate tulemuste nimel tuleks süüa mõlemat. Süsivesikutest saab suure energiasisaldusega glükoosi, mida on vaja lihaste glükogeenivarude taastamiseks, valkudest saab aga aminohappeid, mida on vaja lihaskoe taastamiseks. Kui sa süsivesikuid ei tarbi, jääb sul ülejäänud päevaks vähe energiat ning järgmine treening on raskem.

Sa võid natuke maiustada. Kui sul on suur isu magusate toitude järele, siis võid neid endale muretult lubada just vahetult pärast trenni. Pärast magusa söömist tõuseb järsult insuliini tase, mis aitab valke kiiremini rakkudesse viia. Seega, kui isutab magusate helveste või puuviljasmuuti järele, siis jäta see vahepala trennijärgseks kosutuseks. Sinna juurde söö aga kindlasti ka midagi valgurikast.

Sa pead ka vett jooma. Liiga paljud keskenduvad sellele, mida süüa ja unustavad pärast trenni vett juua. Spordijoogid ja valgukokteilid annavad küll kiiret kosutust, kuid kui sööd midagi tahket, on ideaalseim jook selle kõrvale ikkagi puhas vesi. 

Trennist taastumise võtmeküsimuseks on korralik toitumine kohe pärast trenni. Kui hakkad korralikult sööma, taastuvad lihaselt tunduvalt kiiremini. 

Mõtle juba varem läbi, mida saaksid trennijärgselt süüa, et ei peaks ootamatult tühja kõhuga jääma. Kõige halvem variant oleks süüa nn tühje kaloreid (kommi, šokolaadi jms), mis ei paku su lihastele vajalikke toitaineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles