Kinnitus, et oled leidnud enda kõrvale tõesti õige inimese

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sageli võib kuulda soovitust, et enne kellegi teise armastamist tuleb iseennast põhjalikult tundma õppida. Kahjuks pole see päris reaalne.

Olgem ausad, mõnel kulub eneseotsingutele aastakümneid. Kõige parem märk, et oled tugevas suhtes, seisneb hoopis selles, et tänu kallimale oled ka ise parem inimene, vahendab mic.com. 

2014. aastal avaldati ajakirjas Personal Relationships uuring, milles võeti luubi alla see, kuidas suhe mõjutab inimest ja tema nägemust iseendast. Nagu selgus, võib hea suhtepartner aidata oma kallimal paremini oma potentsiaali täita. Kõrvalseisja pilguga näeb ta paremini teise omadusi, mida saaks veelgi paremaks arendada. Nii on tal võimalus kallimat toetada ja aidata tal elus oma eesmärke saavutada.

Psühholoogide sõnul on eneseareng inimese üks põhivajadusi ja seetõttu otsibki ta enda kõrvale neid, kes aitavad tal üha paremaks saada. Uuringu juhi Brent Mattingly sõnul me suhtes olles mitte ainult ei märka partneri häid omadusi, vaid need hakkavad ka meile endile teatud määral külge.

See ongi muutus, mis uurijate selgitusel mõjutab positiivselt meie eneseteadvust ehk seda, kuidas me end inimesena näeme. Ning see mõjub meile väga hästi. 

Peale positiivsete omaduste esile tõstmise aitab hea partner ka negatiivseid omadusi kahandada. See võib olla väga aktiivne ja teadlik tegevus: näiteks tahad maha võtta ja palud abikaasal meelde tuletada, et ta märku annaks, kui oled toiduga liiale läinud. Või tuletab kallim meelde, et iga tühise asja pärast pole mõtet põdeda jne.

Halvas suhtes võivad partnerid teineteise eneseteadvust kahjustada ja külge võib jääda hoopis rohkem negatiivseid omadusi. Õnnelikud partnerid jagavad aga teineteise kõige paremaid omadusi.

Loomulikult ei pea keegi end partneri pärast muutma, kuid tegelikult on see idee pisut vildakas. Me muutume kogu aeg ja muutume ka igas suhtes. Heas suhtes aina paremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles