Noortele on välimus tähtsam kui soovimatu raseduse vältimine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahvusvahelisest uuringust selgus, et lõviosa (44 protsenti) noortest peab võimaliku seksini viivaks kohtinguks valmistumisel oma hügieeni tähtsamaks kui rasestumisvastaste vahendite muretsemist.

Seoses rahvusvahelise rasestusmivastaste vahendite päevaga 26. septembril viidi tänavu 15- kuni 24-aastaste noorte seas läbi uuring, mis tõi välja, et noored mõistavad väidetavalt, et peavad rasestumisvastaste vahendite eest vastutama, kuid tegelikult seda ei tee.

Näiteks selgus, et peaaegu kolmandik noortest usub endiselt, et enne seemnepurset katkestatud suguühe aitab tõhusalt rasedust vältida.

Umbes kolmandik maailma rasedustest on planeerimata ning statistika põhjal nakatuvad suguhaigustesse kõige rohkem 15- kuni 24-aastased noored. «Ka Eestis on kõige enam klamüüdiasse nakatunuid just 20- kuni 24-aastaste noorte hulgas,» kommenteeris Eesti Seksuaaltervise Liidu juhatuse liige Made Laanpere.

Uuringu järgi on peaaegu pool seksuaalselt aktiivsetest noortest kaitsmata seksuaalvahekorras olnud, mis on märgatavalt suurem hulk kui 2009. aastal. Laanpere sõnul näitavad Eestis läbiviidud uuringud vastupidist ja noored kasutavad esimeses vahekorras rasestumisvastaseid meetodeid järjest enam.

Rasestumisvastaste vahendite kasutamata jätmist põhjendasid uuringus osalenud kõige enam sellega, et neid polnud käepärast. Piirkondade lõikes põhjused erinesid ning näiteks Suurbritannias ja Norras ütles viiendik kaitsmata vahekorras olnud noortest, et nad olid «purjus ja unustasid».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles