Testi end: kui hea partner sa tegelikult oled?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selle testi lahendamiseks on paar erinevat võimalust. Näiteks võid selle abil hinnata iseennast, kuid teisalt on võimalus paluda testi läbiviijaks oma partnerit. Nii näed juba tema näost, kui sa pole enda hindamisel kõige objektiivsem ja te olete mõne asjaolu puhul eriarvamusel. 

Juhend

Hinda iga küsimuse puhul oma oskusi skaalal 1-7 (1= ei saa üldse hakkama/ei oska, 7= olen selles väga osav). Loe selle Psychology Today testi tõlgendamise nippe artikli lõpus!

Kui hästi sa oskad…?

  1. Oma partneri seisukohta mõista? (Kas oskad end tema kingadesse panna?)
  2. Kas huvitud sellest, mis huvitab partnerit? (Kas sulle pakub huvi see, mida kallim päeva jooksul teeb, mis teda erutab, mis häirib?)
  3. Kas oskad olukorda siluda, kui käite mingil põhjusel teineteisele närvidele? (Kas suudad väiksematest ja suurematest tülidest mõistlikul moel üle saada?)
  4. Kas oskad armastust ja positiivseid tundeid puudutustega väljendada? (Kas näitad seejuures initsiatiivi?)
  5. Kas oskad suhtest rõõmu tunda? (Te naerate ja teil on koos lõbus. Näed omalt poolt vaeva, et saaksite teha koos lõbusaid asju.)
  6. Kas oskad märgata, kui partner vajab rohkem tähelepanu ja hellust? (Paned tähele, kui kallim vajab su tuge ja aitad teda.)
  7. Kas oskad talle kaasa tunda? (Hoolid siiralt, kuidas ta end tunneb ja kuidas ta raskel ajal hakkama saab.)
  8. Kas oskad armastust ja positiivseid tundeid sõnadega väljendada? (armastuse avaldamine ei ole sulle raske, teed ka komplimente ja väljendad tänulikkust.)
  9. Kas oskad partnerile kainet nõu anda, kui ta seda küsib? (Kui kallim peab langetama mingi otsuse, aitad tal probleemi üle arutada ja pakud oma nõu.)
  10. Kas teie kodused ülesanded on võrdselt jaotatud? (Kuigi te ehk ei jaga iga ülesannet täpselt pooleks, on üldises plaanis töökoormus jagunenud võrdselt.)
  11. Kas oled usaldusväärne? (Sind saab usaldada. Kui oled lubanud kohale ilmuda, siis teed seda õigel ajal ja ei räägi teistele teie isiklikest asjadest.)
  12. Kas tutvustad oma kallimale uusi ja huvitavaid kogemusi? (Tutvustad talle uusi sõpru ja hobisid või räägid talle huvitavatest filmidest ja raamatutest.)
  13. Kas oskad tõsta oma partneri enesehinnangut valdkondades, kus ta ei tunne end kõige paremini? (Aitad kallimal näha neid omadusi, mida ta ise ei oska end juures hinnata.)
  14. Kas oskad talle emotsionaalset tuge pakkuda? (Oled emotsionaalselt usaldusväärne ja su partner on kindel, et hädaolukorras oled alati tema poolt.)
  15. Kas oskad tema muresid ära kuulata? (Kas suudad oma partneri arvamuse ära kuulata ilma, et hakkaksid kohe ennast kaitsma?)
  16. Kas oskad teda soojalt tervitada? (Öeldes «tere» või «head aega» oled siiras ja hell.)
  17. Kas aitad tal näha asju selgest vaateurgast? (Näiteks, kui kallimal on kombeks teha negatiivseid järeldusi, aitad tal näha ka positiivset.)
  18. Kas oskad teha kompromisse? (Annad oma soovides järgi, et ka kallima soovid oleks täidetud. Kui mitte alati, siis vähemalt aeg-ajalt. Oled kuldse kesktee leidmises väga osav ja kuulad ära, mida partner välja pakub.)
  19. Kas oskad olla haavatav? (Lased partnerit oma tundemaailma, räägid talle oma mõtetest ja tunnetest.)
  20. Kas mõistad oma partnerit? (Tead, mis on talle oluline - mis on tema eesmärgid, mis talle meeldib, mis teeb teda närviliseks.)
  21. Kas oskad iseseisvalt rahuneda? (Oskad oma tunnetega toime tulla, kui tunned, et oled stressis või kergesti ärrituv, ja ei ela end partneri peal välja.)
Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Tulemuste tõlgendamine

  • Arvesta, et partneri arusaam ei pruugi ühtida sinu omaga ja see pole sinu otsustada, kuidas tema teie suhet näeb. Ära hakka temaga tülitsema seepärast, kui «õiglaseks» tema hinnangut pead. Loodetavasti jääd sellega rahule, aga kui ei, siis võta seda kui väärtuslikku õppetundi ja õiglast tagasisidet selle kohta, kuidas teda kohtled.
  • On inimesi, kes hindavadki end ja teisi taolistes küsitlustes kas väga kõrgelt või väga madalalt. Kui sinu partner hindab su oskusi suhtes järjepidevalt väga madalalt, võib olla, et see ongi tema hindamise stiil.
  • Jälgi nii tema hindamise mustrit kui numbreid - pane tähele, kas see on korrelatsioonis sellega, kuidas iseennast hindasid. Kas kallim hindas sinu oskusi iga küsimuse puhul punkti võrra madalamalt kui sa ise? Või oli tema hinnang sinu oskustele sama, mis sa ise arvasid? 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles