Põhjus, miks sa ei jõua trenni nii tihti kui peaksid

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ei taha!
Ei taha! Foto: SCANPIX

Erinevate trenniteemaliste küsitluste vastusest selgub sageli, et inimesed sooviksid omale personaaltreenerit seetõttu, et neil on vähe motivatsiooni või vähe aega. 2011. aastal otsustasid aga kolm uurijat põhjalikumalt selgeks teha, mis motiveerib inimesi rohkem trenni tegema.

Üllatuseks selgus, et motiveeritus ei olegi seejuures määrav, kui palju keegi trenni teeb. Kõige olulisem on hoopis see, kui MUGAV trennis käimine inimesele on ja kui hästi see tema päevaplaaniga klapib, kirjutab Hello Healthy.

Selgub, et mugavus on kõige võti. See on isegi motivatsioonist olulisem. Paraku määravam ka soovitud tulemusest, süümepiinadest ja häbist. Pikaajalise pühendumise mõttes on mugav trennis käimine ääretult oluline.

Kui sul pole tahtmist trenni minna, siis oleks ehk aeg läbi mõelda, kuidas seda endale lihtsamaks teha. Suure, ilusa ja hirmkalli spordiklubi nimekirjas olemisest pole suurt kasu, kui see asub linna teises otsas - tajutavalt on see nagu seljakotiga maratonile minemine.

Kui sa oled just alustamas, alusta kodus! Pane hommikuks äratuskell kas või viis minutit varem helisema, et saaksid selle viie minuti jooksul teha mida iganes: kükke, toenglamangut, harjutusi kõhulihastele või tõsta midagi rasket (näiteks raamatuvirna ühest toast teise). Trennivõhikule on see alustuseks täiesti piisav sissejuhatus aktiivsema elu juurde.

Peaasi, et sa lihtsalt alustaksid, milleks tulebki kell helisema panna (ja päriselt voodist üles tõusta).

Kui oled trennist viilinud, siis mõtle läbi, millal oli sul trennis kõige lõbusam. Kas sulle meeldis kardiotreening? Või meeldis rohkem seltskond? Ehk meeldis see, et teised sind vaatasid? Nüüd mõtle, kuidas sa saaks sama naudingu kodule lähemal treenides. Mine näiteks kodu lähedal asuvasse parki kiiremale kõnnile ning võta kaasa sõber või kümme.

Veel üks nipp - kutsu sõpru omale külla trenni tegema. See on väga kaval moodus, kuidas vältida motivatsioonipuudusest trenni vahele jätmist. Kui sõbranna koputab hommikul uksele, toob ta motivatsiooni kotiga kaasa. Kõige mugavam treeningklubi on loomulikult oma kodus.

Lõpetuseks üks lihtne, vähem kui 10 minutit kestev harjutus, mida võid puhta põranda korral teha kohe praegu. 

  1. Seisa püsti.
  2. Mine kõhuli põrandale.
  3. Seisa tagasi püsti.
  4. Mine selili põrandale. 
  5. Tõuse jälle püsti.
  6. Mine pikali oma vasemale küljele.
  7. Seisa püsti.
  8. Mine pikali paremale küljele.
  9. Seisa püsti.
  10. Puhka.
  11. Korda seda viis korda.

Idee seisneb selles, et ükski treening pole täiuslik, oluline on, et sa teeksid midagi. Pane äratuskell valmis ja proovi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles