Kaheksa eluõppetundi, mis saad joogaga tutvudes

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooga.
Jooga. Foto: SCANPIX

Ei elu ega joogat pole vaja karta. Ava oma meeled, hinga ja küll sa saad hakkama.

Sa saad hakkama.

Jooga sobib kõigile. Jah, kõigile. Kuigi võib jääda mulje, et see on väga füüsiline tegevus (ja ongi), siis puudutab see paljugi ka inimese sisemaailma. Jooga aitab hästi kannatusi leevendada ja endas kooskõla leida. Kõigil elus on mingi koorem, millest on raske lahti lasta ja igaühel on vaja aega, et elu üle järele mõtiskleda, kirjutab Hello Healthy.

2. Kõike ei pea tegema täiuslikult: ilmu vaid kohale ja anna endast parim.

Paljud pelgavad joogat, sest nad pole eriti paindlikud ja ei saa kõikide poosidega hakkama. Või siis ei taha nad minna rühma, kus teised on veidi rohkem harjutanud. Arusaadav. Loomulikult on raske minna algajana tundi, kus enamik kohalolijatest on väga osavad. Aga tegelikult käib see lihtsalt asja juurde. Kõik on kunagi algajad ja harjutades tuleb ka kogemus. Mõnel tuleb see kergemalt, mõnel raskemalt. 

3. Jooga (nagu elugi) on just selline, milliseks sa selle ise muudad.

Nagu eelnevalt öeldud, muudab jooga inimese sisemaailma, seetõttu mõistab ja kasutab iga inimene seda enda jaoks väga erinevalt. Mõtle enda jaoks ise lahti, mida jooga sulle tegelikult tähendab. Kas see aitab sul selgemalt mõelda, jõudu koguda, sügavamalt hingata ja rahuneda? Mõtle, kuidas jooga su elu täiendab ja mida see sulle täpsemalt tähendab.

4. Mõnikord tuleb lihtsalt lahti lasta. 

Savasana on see lühike periood, kui su keha ja meeled on kõige rohkem lõõgastunud ja vabad. Sel lühikesel hetkel saad end tõeliselt lõdvaks lasta, vabaneda minevikust ja tulevikust, et olla hetkes.

5. Ole avatud uutele tutvustele.

Joogatundi minnes ja sealt tulles jäta endale võimalus viivitamiseks, et saaksid tuttavatele nägudele tere öelda ja end tutvustada. Leia endale joogasõber! See rikastab oluliselt nii su elu kui joogatunde.

6. Enne reageerimist mõtle hetkeks ja hinga sügavalt. 

Kui elu on pingeline ja töö ajab hulluks, aga puhkamiseks pole võimalust, siis meenuta, mida oled joogas õppinud. Peatu hetkeks, sule silmad ja hinga. Isegi kui hingad läbi nina sügavalt vaid kolm korda, tunned end juba rahulikumana.

Istu sirge seljaga ja uhkelt; jälgi oma rühti ja ära unusta endast hoolida. Kui väline maailm on pahupidi ja tekitab stressi, saad pöörduda oma sisemusse oma tõelise mina poole, et endas rahu leida.

7. Nautimises pole midagi halba.

Peale sisemise rahu leidmise ja muu säärase, on jooga ka nautimiseks! Tegelikult on see isegi väga oluline, et tunneksid end joogat harrastades hästi. Hinda oma elu ja väärtusta hetki, mida saad siin ilmas veeta. Kui midagi ei tule välja, siis naera ja ära võta joogat liiga tõsiselt. 

8. Ära unusta hingata.

Nagu varemgi mainitud: lihtsalt hinga. Jäta joogas õpitu meelde ja hinga korrektselt ka mujal kui trennis. Sinu hingamine annab aimu, mis kehas toimub. Kui oled närvis, stressis või hirmul, on hingamine pinnapealne, kiire ja ebalev. Kui oled rahulik, on hingamine sügav ja hingetõmbed kestavad kauem. Kui teatud asendid on väga paljunõudvad, saad tuge sellest, kui keskendud hingamisele. Sama põhimõte aitab sind ka igapäevaelus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles