Viis ohumärki, et mees võib sind emotsionaalselt petta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuidas võtta vahele petjat, kes on füüsilises mõttes truu, kuid emotsionaalselt nihkub sinust üha eemale? Seda on keeruline teha. «Emotsionaalne afäär on laastav, kuna see reedab haavatavust, mida me oma partnerile anname,» sõnas psühholoog Jamie Turndorf.

Sageli on märgid emotsionaalsest kõrvalsuhtest märkamatud või väga väikesed; vahel võib aga juhtuda, et ohumärgid on silmanähtavad ja lausa karjuvad tähelepanu järgi – ometi on neid üllatavalt lihtne ignoreerida või eitada. Kui sulle tundub, et sa oled juba muutunud paranoiliseks ja kahtlustad, et kallim petab sind, loe edasi. RedBook Magazine pani kirja viis ohumärki, mis võivad viidata sellele, et mees petab sind emotsionaalselt.

1. Oled hakanud kahtlema, kas kallim peab sind veel atraktiivseks

Ega asjata ei öelda, et oma sisetunnet tasub usaldada. Oletame, et su mees saab väga hästi läbi mõne naissoost kolleegiga. Eelnevalt pole see sind häirinud, aga viimasel ajal räägib ta temast teistmoodi ja see tekitab sinus veidra tunde. Ära ignoreeri seda. «Pole tähtis, mida partner ütleb või kuidas nendevahelist suhet nimetab. Tähtis on see, mis tunde see sinus tekitab. Kui sa näed süütus sõpruses ohumärke, siis tasuks sellest kallimaga rääkida,» sõnas Turndorf.

Arvesta ka sellega, et mees ise võib-olla ei mõistagi, et nende sõprus on üle piiri läinud. Kõige parem on oma tunnetest temale rääkida ja tuua talle konkreetseid näiteid, miks sa nii tunned.

2. Tajud, et ta ei käitu sinu juuresolekul iseendana

Kuna emotsionaalne afäär aitab täita teatud psühholoogilist tühimikku, on tähtis kindlaks teha, kas mehe emotsionaalseid vajadusi võib rahuldada keegi teine peale sinu. «Me pöörame palju tähelepanu seksile, aga see, kui miski pole füüsiline, ei tähenda kohe, et see pole oluline,» selgitas psühholoog Tracy Thomas. Võib-olla võtab mees rahateenija ja pere peamise toetaja rolli niivõrd tõsiselt, et ta ei tahagi näidata sulle oma õrnemat poolt.

Thomas ütles, et mees võib naisega käituda ühtmoodi ja kolleegiga sootuks teisiti, kuid tulemuseks on see, et ta saab väljendada end tervikuna, lihtsalt ta valib, kellele ta mida näitab. Mõnes mõttes on see normaalne, sest sina ise käitud ka ilmselt erinevate inimeste juuresolekul erinevalt, aga kui mees teeb seda pidevalt ja tunneb end kellegi teise seltsis vabamalt, siis on teie suhtes probleeme.

3. Sa pole esimene, kellele ta oma päevast räägib

Tasuks tähele panna ka seda, kas mees räägib sulle endiselt asjadest, mille osas ta varemalt ei suutnud vait olla. Tõenäoliselt ei hoia ta neid asju enda sees, vaid jagab neid kellegi teisega. Ja see, kui ta jagab endast isiklikke asju kellegi teisega, muudab nendevahelist suhet vaid tugevamaks. Kui saad näiteks kaks nädalat hiljem teada, et mehe arenguvestlus tööl ei läinud kõige paremini, kuid kahtlustad, et tema kena naiskolleeg kuulis sellest enne sind, võta see teema jutuks.

Näita talle, et sa tahad, et ta räägiks sulle rohkem. See väljendab hoolimist ja paneb teda mõistma, et sulle pakub tema käekäik huvi. «Abielud võivad pärast emotsionaalset afääri endisele rajale tagasi kalduda, ent selleks kulub aega. Võib-olla teile tundub, et te ei teagi enam teineteist, seega üritage omavahelist sidet tugevamaks muuta,» soovitas nõustaja Carrie Cole.

4. Seks ei tekita enam endist tunnet

Kuigi emotsionaalsed kõrvalsuhted on üldiselt psühholoogilised, mitte füüsilised, on need kaks siiski omavahel tihedalt seotud. Abielu- ja pereteraapiaprofessor Diane Gehart selgitas, et mida intensiivsemaks muutub emotsionaalne side selle teisega, seda nõrgemaks muutub emotsionaalne side abikaasade vahel. Ja selline dünaamika muutus mõjutab kahtlemata ka voodielu.

Naise jaoks võib see tähendada, et ta ei soovi üldse oma kaasaga seksida, kuna ta tunneb, et kellegi teisega on tal parem klapp. Meeste jaoks ei pruugi seks aga lõppeda. Uuringud on näidanud, et mehed ei koge seksi ajal nii suurt oksütotsiini tulva kui naised, seega on mõned eksperdid arvanud, et mehed ei suhtu seksi nii emotsionaalselt kui naised. Isegi, kui mees soostub veel sinuga magama, võid sa täheldada väikeseid märke, mis viitavad sellele, et ta pole päris «kohal»: ta väldib silmsidet, kiirustab seksiga ega taha pärast vahekorda kaisutada.

Aga enne, kui satud paanikasse ja hakkad meest kõrvalsuhtes süüdistama, pea meeles, et probleemi allikaks on emotsionaalne külgetõmme ja sellega on võimalik tegeleda. Näita mehele oma õrnemat poolt ja ütle talle, et sa tunned puudust sellest, kui lähedased te enne olite – seda nii vaimselt kui füüsiliselt. Turndorf ütles, et murdes välja nõiaringist, mis koosneb vaid süüdistustest ja valust ning korralikult oma vajaduste sõnadesse panemine aitab suhet kaitsta ja vähendab võimalust, et tulevikus võiks esineda truudusetust.

5. Sind võrreldakse teiste naistega

Cole’i sõnul on see selge märk, et teie suhtes on midagi korrast ära. Kui mees hakkab kasutama näiliselt mitte midagi ütlevaid võrdlusi - «Annika on küll nõus minuga piljardit mängima» või «Maria arvates on minu naljad väga naljakad» - võib see tähendada, et ta on hakanud mõtlema, milline võiks olla elu mõne teise naisega. Ära jäta seda tähelepanuta. Ignoreerimine on üks ohtlikumaid asju, mida sa saad teha. Thomas sõnas, et kuigi paljud inimesed ei taha tunnistada seda, mis tegelikult toimub, aitab asjast rääkimine probleeme lahendada ja suhet paremaks muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles