Tegevused, mis on iseloomulikud edukatele noortele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kolmekümnendad eluaastad on tavaliselt selleks, et oma tulevikku kujundada. 30-aastaselt ei pruugi riskid ega halvad harjumused end ära tasuda ega anda samu tulemusi kui umbes kümme aastat tagasi.

Business Insider küsis edukatelt inimestelt, millised tegevused on iseloomulikud vaid neile 30. eluaastates noortele, kes soovivad edu saavutada.

  • Nad veedavad aega inimestega, kes annavad nende elule lisaväärtust

Üks tähtsamaid nõuandeid on see, et oma elust tuleks eemaldada kõik inimesed, kes ei kohtle sind hästi ja veeta aega hoopis nendega, kes on sinu jaoks olulised. «Ära pühendu ainult tööle. Kogu mälestusi. Mida vanemaks sa saad, seda raskem on luua tähendusrikkaid suhteid,» sõnas Microsofti tootedisainer Michael Dorian Bach.

Ettevõtja ja blogija James Altucher ütles, et ei tohiks unustada ka seda, et su vanemad saavad üha vanemaks. «Kui ma olin 34-aastane, läksin isaga telefonis tülli ja lõpetasin kõne. Ma ei vastanud tükk aega tema telefonikõnedele. Kuus kuud hiljem oli tal südamerabandus ja ta suri. Nädal aega varem oli ta mulle e-kirja saatnud, et lihtsalt «tere» öelda. Ma ei vastanud talle. Mul on kahju, isa.»

  • Nad pürgivad oma kõige kõrgemate eesmärkide poole

Kahekümneselt alustavad paljud oma karjääri suurte unistustega, mis jäävad mõneks ajaks tagaplaanile, kuna nad võtavad vastu töö, millesse nad ei suhtu kirglikult. Enne, kui nad seda ise märkavad, on ajutisest tööst saanud pikk karjäär. Ei tasu sõltuda igakuisest palgast – teisisõnu ei tohiks valida turvalist töökohta oma unelmate töö asemel.

Kuigi vanemas eas võib olla keerulisem oma äri alustada või töövaldkonda vahetada, kuid see pole võimatu ning võib osutuda väga õigeks valikuks. Näiteks moelooja Vera Wang astus oma esimesed sammud moemaailmas alles 40-aastaselt ja hetkel on ta üks hinnatumaid moedisainereid.

  • Tulevik pole nende jaoks kinnisidee

Kahekümnendates saavad paljud aru, et elus ei ole seda ühte hetke, mil inimene mõistab, et nüüd ta on täiskasvanu. Pole mõtet ka mingeid viisaastakuplaane teha, kuna elu ei lähe tavaliselt nii, nagu me seda ette kujutame. Ära arva, et sa võid plaane teha või ette aimata, mis sind ees ootab. Elu on täis takistusi ja muutusi, me peame õppima nendega kohanema ning mitte alla andma, kui asjad ei lähe nii, nagu meile meeldiks.

Endale ja isegi oma perele võib eesmärke seada, kuid pisiasjadel ei tohi lasta end närvi ajada. Sul on veel nii mõndagi õppida ja takistused võivad aidata sul areneda ning kasvada.

  • Nad otsustavad, kas nad tahavad lapsi või mitte

Kõik inimesed ei soovi lapsi saada, kuid paljud mõistavad hilisemas elus, et laste saamiseks ei tasu oodata õiget hetke. Kui oled otsustanud, et tahad lapsi saada, ära oota, et leiaksid hea töö või saaksid muud asjad oma elus korda, kuna siis võib olla juba liiga hilja.

Hästi tüüpiline on see, et mõeldakse, et mul pole laste jaoks aega, raha või õiget partnerit. Kardetakse ka seda, et lastesaamine tähendab praeguse elu lõppu. Tegelikult on lapsed väga toredad. Nad muudavad sind väga mitmes mõttes paremaks inimeseks, kuna nad panevad sind proovile. Nad teevad sind õnnelikuks. Neid ei tasu karta.

  • Nad hoolitsevad oma tervise eest

Kui töökohustusi tuleb muudkui juurde, siis loobutakse tavaliselt esimese asjana trennist ning tervislikust eluviisist. Aga võta seda kui pikaajalist investeeringut ja pööra oma tervisele rohkem tähelepanu.

Michael Dorian Bach ütles, et tervis peaks olema iga inimese prioriteet number üks. «Ära ole 30-aastaselt aeglane ja pidevalt väsinud. See pole hea,» lausus ta.

  • Nad loovad tuleviku jaoks majanduslikku vundamenti

Loodetavasti mõtlesid kahekümneselt välja, kuidas oma õppelaen tagasi maksta ja kuidas tuleviku jaoks raha kõrvale panna. Kui oled juba kolmekümnendates eluaastates ja sul pole üldse raha kogutud, siis ei tasu ka veel paanikasse sattuda. Praegu oleks viimane aeg, mil hakata midagi kõrvale panema.

  • Nad oskavad elu nautida

See, et sa pole enam kahekümnene, ei tähenda, et sa ei tohiks lõbutseda. Bach kirjutas, et tema kulutas oma 30. eluaastad rahateenimisele, kuid see muutis teda vaid õnnetuks ja küüniliseks. Kõik edukad inimesed kinnitavad kui ühest suust, et teenitud rahal pole mingit väärtust, kui sa ei oska elu nautida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles