Olukordi, kus pole mõtet «pahasid» toiduaineid millegi muuga asendada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvane jogurt
Rasvane jogurt Foto: SCANPIX

Üha sagedamini võib kohata soovitusi asendada retseptides mõni «paha» toiduaine «tervislikuma» vastu. Kreeka jogurt hapukoore asemel, mandlipiim lehmapiima asemel, linnuliha veiseliha asemel jne. Kas tuleb tuttav ette?

Kuna tervislikust toitumisest on saanud populaarne teema, räägitakse üha rohkem ka toiduainete asendamisest. Selles pole loomulikult midagi halba. Väga tore, kui leitakse mooduseid maitsenaudinguteks ilma, et peaks hakkama diabeeti kartma. Lillkapsapõhjaga pitsa on sööja tervisele oluliselt parem kui tavaline nisujahutainaga valmistatud pitsa. Pealegi on see ka väga maitsev ja abiks paljudele kaalulangetajatele, kes ei suuda rämpstoidust loobuda, kirjutab Hello Healthy.

Tundub, et aina tervislikuma elu poole püüeldes unustatakse mõnikord ära, mis siis õigupoolest hästi maitseb. Kuidas juust maitseb. Keegi võiks ju hoiatada, et riisikoogid maitsevad nagu papp…

Iga suutäie pärast ei pea süümepiinu tundma. Kui pead portsjoniga piiri, võid süüa kõike, mida tahad ja ikka kaalu langetada. Liigse piiramise ja kannatamise pärast võib gurmeehuviline kaalulangetaja oma eesmärgist sootuks loobuda. Mis kasu sellest oleks? Ka maitse on oluline, et tekiks täiskõhutunne ja poleks liigset ahvatlust üleliia süüa.

Siin on välja toodud mõned toiduained, mida pole mõtet tervislikkuse eesmärgil välja vahetada.

Sidrunimahl salatikastme asemel

Tervisliku salatikastme valmistamiseks on nii palju erinevaid võimalusi. Kui sulle tegelikult ei meeldi salatile vaid sidrunit pigistada, siis kasuta seda ühe kastme koostisosana. Lisa sidrunimahlale extra virgin oliiviõli, punase veini äädikat, küüslauku, Dijoni-sinepit ning maitsestamiseks pipart ja soola.

Kõike, mis on «madala rasvasisaldusega»

Enamasti tasub suhtuda madala rasvasisaldusega märgistatud toodetesse umbusklikult, sest tihti on neis küll vähendatud rasvasisaldust, aga maitse kompenseerimiseks on lisatud suhkrut või suhkruasendajaid. Paraku pole ei maitse parem, ega söök tervisele parem. Rasv ei ole sugugi paha, selle söömisega peab vaid oskama piiri pidada. 

Kuivatatud puuviljad kommi asemel

Suure magusaisu korral pole kuivavatud puuviljadest palju abi, et isust üle saada. Kuivatatud puuviljasegude puhul võib tekkida illusioon, et tegu on väga tervisliku suupistega, sest tegu on ju sisuliselt puuviljadega. Pakis on aga enamasti kokkupressitud viljad, millele on lisatud ohtralt suhkrut ja vähe on neid, kes suudavad võtta ainult mõne palukese. Pane tähele, et keskmises kuivatatud mango pakis võib olla koguni 1000 kilokalorit. Lõpuks on tulemus sama, mis värviliste kommide söömisel. Kui tahad tervislikku vahepala, proovi tumedat šokolaadi, ahjus küpsetatud õunu, marjadega maitsestatud Kreeka jogurtit või mõnd muud toitainerikast magustoitu.

Kastmes seened liha asemel

Seened on suurepärased ja need meeldivad nii taimetoitlastele kui lihasööjatele. Kui sa aga pole taimetoitlane ja soovid mõnel muul eesmärgil retseptis liha seentega asendada, siis ole valmis, et võid maitses suuresti pettuda. Kui pole põhjust lihast loobumiseks, vali igal juhul puhas tailiha. Liha puhul saab küll üht teisele eelistada - näiteks veiseliha asemel võib kasutada kalkuniliha, sea asemel kana jne. Linnuliha on kergem kui loomaliha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles