Et energiat jaguks kogu nädalaks!

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled tüdinud sellest, et iga päev möödub kui unes, jõudu pole ja tahaks vaid pikutada? Võid kindel olla, et sa pole üksi. Kohustustest ja tööülesannetest ei saa sa ilmselt nii pea lahti, aga õnneks on tervislikke harjumusi, mis aitavad sind energilisemaks muuta.

Hommik

Ära jokuta. Kui äratuskell heliseb, tõuse kohe püsti ja ära hakka üles tõusmist edasi lükkama. See väike patt võib muuta sind terveks päevaks loiuks. Mida rohkem tukud, seda raskem on sul lõpuks üles saada. Kui ärkad järjepidevalt alati samal ajal, harjub su keha õigel ajal ärkama ja sul on ärgates ka rohkem energiat, kirjutab Popsugar. 

Hakka kohe vett jooma. Piisavalt vett juues saab su keha päevaste toimingutega paremini hakkama, aga kohe hommikul juues annab see seedimisele stardi õiges suunas ja tunned end energilisemalt. Kui kardad, et võid unustada, hoia veepudel öökapil, et saaksid ärgates kohe vett juua.

Vali õige hommikusöök. Kui tunned end sageli kurnatult, siis ei tohiks mingil juhul hommikusööki vahele jätta. Mitmekülgne hommikusöök, milles on parajalt süsivesikuid, valke ja tervislikke rasvu, aitab su veresuhkrut päeval stabiilsena hoida.

Mahuta hommikupoolikusse trenn. Päeva alustamine trenniga on kindel moodus, kuid säravate silmade ja laia naeratusega tööle jõuda. Hommikune treening põletab ka rohkem kaloreid ja sul on jaksu, et rohkem vaeva näha. 

Pärastlõuna

Ole värskes õhus. Kontorilaua taga istudes kaob keskendusvõime ja väsimus tikub peale. Pea tuulutamiseks võiksid minna veidikeseks õue värske õhu ja päikese kätte. Kui võimalik, mine lõunapausil jalutama. Võib tunduda, et pikk paus on liigne luksus, kuid naastes on sul pea selge ja rohkem jõudu, et töö kallale asuda. 

Joo rohelist teed. Pärast lõunat võib tekkida kiusatus jälle kohvi juua. Kui nii, vali hoopis roheline tee. See turgutab keha, aga sel on ka teisi kasulikke mõjusid. Samas pole ohtu, et see õhtul uinumist takistaks.

Tee töölaud korda. Kui su laud (või kirjakast) on rämpsu täis, tekitab see stressi ja mõte läheb hajevile. Eralda iga päev paar minutit selleks, et korda luua. Nii ei lähe segadus üle käte. Puhas töölaud aitab ka mõtteid puhtana hoida. 

Söö üks kosutav vahepala. Selle all pole kindlasti mõeldud šokolaadi või komme - need ei paku su kehale püsivalt energiat. Hea suupiste kustutab mõneks ajaks nälja ja taltsutab isusid. Vali näiteks puuvili, aedviljakangid, pähklid, juust, väike jogurt, popkorn vms.

Õhtu

Loobu õhtusest napsist. Nii mõnigi on harjunud õhtuti lõõgastuma alkoholi abil, mis on tegelikult väga halb mõte. Juues on ikka hea, aga paraku rikub alkohol inimese loomulikku unetsüklit, mille tagajärjel pole järgmisel päeval eriti energiat. Kui väsimus on nagunii sinu pidev kaaslane, ütle napsile lihtsalt ei.

Loobu elektroonikast. Und häirib ka hilisõhtul ekraanide ees istumine. Tund aega enne uinumist võiks telerist ja arvutist loobuda ja lugeda hoopis raamatut. Muutus tundub väike, aga annab väga palju tunda.

Mine normaalsel ajal magama. Kvaliteetne uni on kõige kindlam viis, kuidas hoolitseda järgmise päeva energiataseme eest. Loobu õhtusest filmist ja vaata seda mõnel muul ajal. Su keha annab väsimusega märku, et oled suures unevõlas. Mine varem magama, et saaksid öösel vähemalt seitse tundi põõnata. Järgmisel päeval tunned end imehästi ja energiliselt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles