Viis põhjust, miks tuleks sõpru hoolikalt valida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: SCANPIX

See, kellega sa koos aega veedad, ütleb sinu kohta nii mõndagi, kuna sõbrad mõjutavad oluliselt seda, mida sa tunned, mõtled ja kuidas käitud. Psühholoogiaportaal Psychology Today pani kirja viis teaduslikult tõestatud põhjust, miks sõpru tuleks hoolikalt valida.

1. Motiveeritud ja sihikindlad sõbrad suurendavad sinu enesekontrolli

Kui sul on raske kiusatustele vastu panna, siis tasuks end ümbritseda sõpradega, kes oskavad end distsiplineerida. 2013. aastal tehtud uuring näitas, et kui inimestel on vähe enesekontrolli, otsivad nad sageli distsiplineeritud inimestelt tuge, et oma tahtejõudu tõsta. Kuna enesekontroll on pikaajaliste eesmärkide täitmiseks väga oluline, võib sihikindlate inimestega sõbrunemine edu tagada.

2. Kui sul on vähem sõpru, suureneb tõenäosus, et sa võid majanduslikult rohkem riskida

Paar aastat tagasi viidi läbi uuring, millest selgus, et kui inimene suhtleb teistega vähem, võib ta majanduslikus mõttes rohkem riskida. Teadlased avastasid, et kui inimene tundis end üksikuna või eemaletõugatuna, suurenes majanduslike riskide võtmise tõenäosus. Kui sinu elus on hiljuti aset leidnud näiteks lahkuminek kallimast või oled perekonnaga tülis, pane tähele, kas ja kuidas mõjutab see sinu raha kulutamist. Ebameeldivad tunded suurendavad tõenäosust, et inimene käitub mõtlematult.

3. Mida rohkem on sul sotsiaalmeedias sõpru, seda rohkem võid sa stressi kogeda

Kui rääkida sotsiaalmeediast, siis ei tasu uskuda ütlust, et mida rohkem sõpru, seda parem. Edinburgi äriülikoolis tehtud uuring näitas, et need inimesed, kel on Facebookis palju sõpru, kogevad rohkem stressi ja ärevust. Põhjuseks oli see, et inimesed soovivad jätta endast teistele mulje, mis oleks vastuvõetav kõigile sotsiaalmeedias olevatele sõpradele. Enne, kui lisad oma sõprade sekka uusi inimesi, vaata üle, kui palju sõpru sul juba on ja mõtle, kas tasuks sõpraderingi suurendada või mitte.

4. Lähedased sõbrad aitavad su eluiga pikendada

Kui sul on vanemas eas lähedasi sõpru, siis tõenäoliselt elad sa kauem. Samuti on kindlaks tehtud, et sõprussidemed aitavad ennetada depressiooni ja parandavad immuunsust. Kuigi aeg-ajalt võib tunduda, et sõpradega on rohkem tüli, kui asi on väärt, tasuks vanemas eas sõpru enda lähedal hoida.

5. Sõbrad mõjutavad oluliselt su valikuid

2014. aastal avaldatud uuring näitas, et sõbrad pakuvad teineteisele moraalset tuge, tänu millele on lihtsam kiusatustele vastu panna. Samas võivad sõbrad ka kokku hoida ja koos endale kiusatusi lubada. Teadlased tegid kindlaks, et kui tegemist on kiusatustele vastu panemisega – näiteks maiustuste vältimisega – hoidsid sõbrad vahel kokku ja neist said n-ö kuritöökaaslased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles