Soovitused suhetes põrunule, kuidas tõelist armastust leida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tõelisest armastusest on paljudel inimestel sarnaselt abiellumisele või koera võtmisele mingi romantiline fantaasia, kuidas see peaks välja nägema. Sellele ei taheta mõelda, kui palju pühendumust ja tööd need vajavad.

Mõni mõtleb oma unistustes rohkem pruutkleidi disainile, lauanõude värvile ja rõõmsale pehmekarvalisele kutsikale. Selle peale ei ta ei tule, mida tegelikult tähendab elada elu lõpuni ühe ja sama inimesega, kuidas gaasivaludes laps ei lase kuid järjest öösiti korralikult välja puhata ja kuidas kutsikast kasvab ilastav elajas, kes uue nahkdiivani poole tunniga puruks närib. Kõikidel nendel imelistel asjadel on ka pahupool, millega tuleks enne tutvuda. Vastasel juhul ei saa eesseisvate katsumustega lihtsalt hakkama, hoiab Psychology Today. Umbes pooled abielud lahutatakse, noori koeri jäetakse varjupaikadesse, nutvaid lapsi ignoreeritakse või veel hullem - neile tehakse liiga. Üheks põhjuseks on see, et abielu, laste saamise või kodulooma võtmisega kaasas käivat vastutust ignoreeritakse, sest idealiseeritud ettekujutus näeb ette vaid head.

Selleks, et armastus kestaks aastaid hea ja tervena, tuleb selle nimel tööd teha. Armastuse hoidmiseks tuleb oma ihadele vastu panna ja selgelt otsustada mitte teha asju, mis võiks partnerile haiget teha. See tähendab, et sa ei saa teda halvasti kohelda, sa ei tohi olla isekas, sa pead märkama tema vajadusi ja sul ei tohi olla salasuhteid. Selle alla kuulub veel palju suuremaid ja väiksemaid asju. Armastus on otsus ja selle nimel peab pidevalt vaeva nägema. 

Kui sa kedagi tõeliselt südamest armastad, siis oled valmis teda raskel ajal toetama ja tülide korral otsid võimalusi kompromissiks. Sa hindad teda just sellisena nagu ta on ja ei ürita teda muuta. 

Tõeline armastus on rikastav kogemus, millel on omad tunnusjooned. Kui su suhe pole praegu veel selline, siis saad ennast arendades oma suhtumist muutes suhet parandada.

1. Selleks, et õiget inimest leida, pead ise olema õige inimene. Kui oled alles kellestki lahku läinud, siis enne uude suhtesse asumist ehita oma elu üles. Kui vaja, leina vana suhet ja otsi tekkinud küsimustele õiged vastused. Ära jäta otsi lahtiseks, sest tugeva suhte aluseks on objektiivne arusaamine, miks varasemad suhted on rappa jooksnud. Analüüsi oma suhteid ja oma elu, et näha mustreid ja käitumisviise, mis võisid sulle varem hävituslikult mõjuda. Kui oled suhtes, mida soovid päästa, siis pead välja nuputama, mis te suhet kahjustab. Mitte ainult sina, vaid te mõlemad koos. Kui üks partneritest muutub, on ka teine sunnitud muutuma või lahkuma. 

2. Selleks, et ise hea partner olla ja tõelist armastust leida, pead piirid paika panema. Mõtle läbi, mille eest seisad, enne kui pead päriselt selle eest seisma. Kas petmine lõpetaks suhte? Aga pornosõltuvus? Kanepi suitsetamine? Diivanil õlle joomine ja laisklemine? Helistamise unustamine? Majanduslik ebakindlus? Vähene lastega tegelemine? Töötuks jäämine? Ausus? Mis? Mis võiks olla selline asi, millega sa mingil juhul leppida ei suudaks? Kõike seda pead sa teadma enne, kui need probleemid päriselt esile kerkivad.

3. Tõelise armastuse nimel tuleb omavahel õigesti suhelda. Sõimlemine, süüdistamine ja tänitamine sinna alla ei kuulu. Murede korral harjuta end rääkima nii, et lause algaks sõnadega: «Ma tunnen», «Ma arvan», «Minu arvates». Ära lase endale sõnu suhu panna - mitte keegi teine ei saa otsustada sinu eest, mida sa tunned. Ära kaitse end alusetute süüdistuste vastu. Mõttemängud iseloomustavad paljusid kahjulikke suhteid, kuid terves suhtes ütlevad partnerid ausalt ja otse välja, mida tunnevad ja süüdista selles teist. Kui tahad suhtes võita, siis ära mängi mänge.

4. Tõelise armastuse jaoks peavad teil olema eesmärgid ja unistused, nii paarina kui omaette. Tuleviku koha pealt peavad teil olema plaanid, milles jõuate omavahel kokkuleppele. Te peate ka teineteist nii ühiste kui muude plaanide täitmisel toetama. Uuri, mida su partner oma eluga peale tahab hakata. Kas saaksid teda seejuures kuidagi aidata? Aga tema sind? Oluline on, et te saaksite need mõtted varakult läbi arutada, muidu võib juhtuda, et jõuate kord oma suhtega ummikusse, sest teie eesmärgid elus on teineteiselt niivõrd vastandlikud. 

5. Enne pühendumist õpi oma elus suhteid juhtima. Õpi valima ja otsustama, ära lase suhetel «lihtsalt juhtuda». See kehtib kõikide suhete puhul, nii pere sõprade, tuttavate kui töökaaslastega. Ära veeda oma perega aega lihtsalt seepärast, et tunned pere ees kohustusi, kui nad mõjuvad sulle tegelikult halvasti. Hoia enda ligi vaid neid, kes armastavad ja austavad sind ning on sinuga ausad ja avatud. Usalda neid, kes on su usalduse välja teeninud. Kui tahad, et su elus oleks vähem jama, siis pead seda ise nõudma. Kui suudad oma elus teised suhted kontrolli alal võtta, on sul lihtsam ka oma romantilises partneris õigeid omadusi hinnata.

6. Ära ole ohver. Unusta mõtteviis, et sa ei saa kontrollida seda, mis su elus juhtub. Vastuta oma elu eest, sest tegelikult on väga vähe on asju, mis juhtuvad ilma su nõusolekuta. Paljud inimesed, kes on sattunud hävituslike käitumismustrite lõksu, salgavad tõde ning üritavad oma kannatusi kuidagi õigustada ja ratsionaliseerida. Ära usu iseenda õigustusi, mis teevad sinust ohvri. Mitte keegi ei haletse sind, ja ei peagi. Kui hakkad ennast haletsema, siis märka oma sisekõnet ja pane tähele, et see ei too sinu ellu rohkem positiivsust. Õpi oma elu eest vastutama.

7. Ela eesmärgipäraselt. Veeda iga päev pisut aega vaikuses ja ilma segajateta, et mõelda oma elule. Mõtle, kuidas saaksid end parandada, et erinevates eluvaldkondades paremini hakkama saada? Hea oleks, kui õpiksid mediteerima, et oskaksid vaikuses lõõgastuda. See ei tähenda, et peaksid mõmisedes padjal istuma, oluline on õppida rahunema, et suudaksid tõeliselt keskenduda ja oma elu kõrvalt näha. Nii õpid oma elus impulsse kontrollima, et saada lahti emotsionaalsest söömisest ja ajaraiskamisest arvuti taga. Vaikuses olemine aitab elu ka tervislikumaks muuta, mis on oluline saavutamaks eesmärgipärane eluviis. Analüüsi oma tundeid, mine trenni, käi hambaarstil ära, söö tervislikult jne. Kui oled õppinud kontrollima kõike, mida oma elus teed, oskad ka paremini armastust vastu võtta ja seda teisele pakkuda. Lisaks on oluline enda eest hoolitseda edasi ka suhtes olles, sest üksiolekuaeg on oluline, et sa ei hakkaks suhtes ennast kaotama. 

8. Tea, et tõeline armastus ei tee haiget. Loomulikult on igas suhtes arusaamatusi, tülisid ja pettumust, kuid terves suhtes ei tule neid ette regulaarselt. Tõeliselt aramastavad suhted on pidevad ja kuigi tõeline armastus pole alati lihtne, siis suhe on ikkagi sujuvam, sest mõlemad näevad selle nimel ühiselt vaeva. Nii elu kui armastus peaksidki enamjaolt kulgema ühtlaselt. Armastus aitab probleemidest kergemini üle saada, aga kindlasti ei tohiks see olukorda raskemaks teha. Tõeline armastus toetab sind ka mujal elus, aga ei tee su elu keerulisemaks. 

9. Tõelise armastuse nimel ei pea sa loobuma millestki, mida armastad. Keegi ei saa käskida sul loobuda oma perest, sõpradest, hobidest või huvidest. Kui keegi nõuab midagi sellist, siis ei ole ta sinu jaoks õige partner. Kui sa oled ise valmis kellegi heaks oma lemmikutest loobuma, on see veel hullemgi. Värskelt armununa on loomulik, et ununete mõneks ajaks teineteise rüppe ja kõik muu jääb tahaplaanile, kuid mõne aja pärast elu stabiliseerub ja te naasete oma tavaliste tegemiste juurde. Hoia oma elu tasakaalus ja ära võõrandu teistest, keda armastad. Kui loobud kõigest ja kõigist, siis võid ühel päeval õnnetuna avastada, et sul pole kelleltki abi paluda ja oled oma suhtes lõksus, sest su elus pole midagi muud. Võib küll juhtuda, et sul pole sõprade jaoks nii palju aega kui varem, ent ära katkesta nendega suhtlemist. 

10. Tõeline armastus on kahepoolne ja pidevalt aktiivne. Käitu iga päev selle põhimõtte järgi. Armastus on see, mida sa teed, mitte see, mida sa ütled. Pea sellest kinni igas eluvaldkonnas, ka siis, kui sa ei ole suhtes. 

Ära idealiseeri armastust. Armastusfilmid ja luule on meid paraku alt vedanud, sest päris armastus ei tule iseenesest. See kajastub selles, kuidas a oma kallimat kohtled ja kuidas sa oma tundeid välja näitad. Iga päev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles